Център Амалипе ще отбележи 8 април с поредица от събития

Животът

07-04-2021, 10:59

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

8 април е международния ден на ромите, признат като такъв от ООН, Съвета на Европа, Европейската комисия, ОССЕ и др. През 2021 г. се навършват 50 години от Първия международен ромски конгрес в Лондон, започнал точно на 8 април 1971 г., който поставя началото на съвременното ромско движение. По този повод в  цяла Европа ще бъдат организирани множество събития.

Център Амалипе също ще продължи традицията да отбележи Международния ден на ромите в цялата страна. Какво предстои да се случи:

7 април 2021, 14.00 ч. Среща на министъра на образованието с учители роми и студенти по педагогика.

За десета поредна година, Център Амалипе и Министерство на образованието и науката организират по инициатива на доц.д-р Йосиф Нунев, среща на учители роми с Министъра на образованието.

Цел на срещата:

Да насочи вниманието към големия брой педагози от ромски произход, които работят в образователната сфера в България и по този начин да допринесе за промяна на нагласите към ромската общност

Да повиши чувствителността към необходимостта от подкрепа сред институциите на ромите, обучаващи се в педагогически специалности

Да даде възможност учители и студенти по педагогика от ромски произход да споделят относно своя път от махалата до университета, след това до класната стая като учители, предизвикателствата, с които са се сблъскали по пътя, какво ги е мотивирало да успеят и в същото време да запазят идентичността си, как се борят със стереотипите и др. Те ще поставят на Министъра важни въпроси, свързани с развитието на училищното образование.

8 април 2021, 12.00 часа. Дискусионен форум „ОПРЕ Рома! Не сме сами! Да продължим напред!

Целта на Форума е да даде възможност на ромски активисти и сдружения/ партньори за дискусия на поколенията активисти за постиженията, предизвикателствата и научените уроци на ромското движение за последните 50 години.

Дискусионният форум ще бъде предшестван от кратка церемония с живо включване от няколко места в България – Велико Търново, Бяла Слатина, Нови пазар, Смядово, Гулянци, Краводер, където ромски активисти ще почетат паметта на хилядите загинали роми по време на Втората световна война, с хвърляне на цветя в реките.

В началото на Форума ще бъде представено видеоматериал с обръщения на посланиците на Обединеното кралство, Кралство Нидерландия, Конфедерация Швейцария, Кралство Испания, Финладния, Норвегия и Световна банка. Участниците ще бъдат приветствани от Н.Пр. Мюриел Берсе Коен, както и от представители на Генерална дирекция Заетост и ГД „Регионално развитие“ на Европейската комисия. По време на събитието, представители на няколко поколения ромски активисти ще обсъдят в откровен разговор как те виждат развитието на общността, как виждат съвременната ромска идентичност, как виждат своето място в света около над, който толкова бързо се развива. Ще говорим за най-големите предизвикателства на всяко едно от тези поколения, за малките и големи победи, за надеждите и разочарованията, и за всичко, което ни кара да сме това, което сме.

Срещата ще бъде излъчвана на живо във ФБ страницата на Center Amalipe.

9 април 2021, 14.00 часа. Онлайн церемония за награждаване на победителите от конкурса „Момичета с мечти – да обърнем страницата“

Преди година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Зонта клуб Стара Загора организираха ученически конкурс „Момичета с мечти – да обърнем страницата“. Темата на конкурса бе обвързана с преодоляване на вредните традиционни практики, сред които т.нар. „ранни бракове“ и преследването на мечтите. Целта на конкурса бе да провокира младите хора да създадат послания, насочени към превенцията на тези практики. Те участваха с есета, видеа и изображения. В конкурса можеха да се включат ученици (момичета и момчета) от първи до дванадесети клас от всички училища в България, както и от български училища в чужбина.

Цел на дискусионния форум е да бъдат представени наградените творби; да бъдат обявени победителите, които да имат възможност да се представят и да разговорят с по-големи от тях младежи – ролеви модели, които преследват мечтите си. Да бъде осъществена дискусия между участниците „Отвъд воала“ – каква отговорност е брака, какви рискове носи и какъв е пътя към промяната.

Участници в конкурса, момичета посланички от инициативата на Британското посолство „Посланик за един ден“, Богомила Самуилова – доброволец, студентка, миналогодишен победител от ученически конкурс на Център Амалипе; Мария Христова (Стипендиант на фулбрайт-стажант в правна програма срещу езиак на омразата в медиите спрямо ромската общност, председател на ученически парламент, участвала в Лидерска академия 2018, доброволец, активист); Принцеса Иванова ( Член на съвета на децата към ДАЗД, посланик в КАН Академия, доброволец и активист ).

Първата част от събитието, церемонията по награждаването и представянето на произведенията, участващи в конкурса, ще бъде излъчвана на живо във ФБ страницата на Center Amalipe.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов