Великотърновска област е сред тези с най-ниска заболеваемост от COVID-19

Животът

08-04-2021, 10:52

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки, но трайни тенденции на спадане на заболеваемостта. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти. 

Отчита се и тенденция на намаляване на заетостта на леглата за пациенти с COVID-19 в болниците, каза още Ангелов. За последната седмица новозаразените и излекуваните вече са почти равен брой. 

Започна постепенно задържане и спад на заболеваемостта, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И отчете: България е на 9-о място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров.

Най-много са новозаразените в София, Варна, Перник, Бургас, Русе и София-област. С най-ниска заболеваемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово, отчете още Кунчев.

България прехвърли платото, но тенденцията е крехка, защото на двуседмична база спадът на заболеваемостта е само със 7%, а на едноседмична – 0,5% каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"Тенденцията за намаляване на заболеваемостта и респективно разхлабване на мерките ще бъде устойчива тогава, когато картата на всички области в страната изчезнат червените стълбчета в графика", посочи Ангелов.

Здравните власти не очакват повишение на случаите вследствие от изборите у нас. "Струпването на хора беше извън сградите, беше организирано добре, спазваха се мерки, носеха се мерките", коментира министърът на здравеопазването..

"Разговорите ни със заведенията продължават. По отношение на големите магазини ще поставим квадратни метри на човек – между 8 и 10 квадратни мерки", посочи още той. До края на днешния ден се очаква заповед и с графика за учениците и какви мерки ще бъдат разхлабени допълнително.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов