Галерия Heerz Tooya - Велико Търново представя Аксиния Пейчева и „Приказка за края”

Мисия

10-04-2021, 12:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фондация “ДА Лаб” в партньорство с Галерия Heerz Tooya - Велико Търново, и с подкрепата на Министерство на културата отправя покана за изложбата на Аксиния Пейчева “Приказка за края”. Проектът е сред петте селектирани чрез конкурс нови проекти на млади дигитални артисти в платформата “Стойност-Ценност (E-valuation)” на “ДА Лаб” с куратори Венелин Шурелов, Антони Райжеков и Галина Димитрова-Димова.

Изложбата може да се види от 7 до 30 април 2021 г. (в работните за галерията дни) в Галерия Heerz Tooya на адрес ул. Иван Вазов 18, Велико Търново.

“Приказка за края” е интердисциплинарен проект, в който художничката Аксиния Пейчева колаборира с физика Мартин Йорданов и микробиолога Йорданка Дерменджиева. Проектът представлява постоянен диалог между визуалното изкуство, изкуствения интелект и микробиологията. По време на този процес между тези три фундаментално различни области се случва постоянен трансфер на една и съща визуална информация.

Първият етап на проекта се състои в прехвърлянето на генериран от изкуствен интелект човешки образ, който е пресъздаден от художничката в картина (портрет). Следващият етап е създаването на мозайка от портрета, чиито отделни елементи наподобяват бактериален растеж, който също расте в кръгла форма. Последният етап от проекта е пресъздаване на мозайката в микробиологична среда. Като се използват различни патогенни бактериални видове, поради цветовете, които произвеждат, последният етап може да бъде определен като създаване на бактериален портрет.

Пътувайки от дигиталната среда, през визуалното изкуство, несъществуващото човешко лице завършва пътя си в полето на природния свят, където природните закони решават неговата съдба.

Аксиния Пейчева е художничка с интердисциплинарна практика, базирана в София, България, с участия в групови и самостоятелни изложби в България и чужбина. Има докторска степен по “Стенопис” (2019) от НХА София магистърска степен от същата специалност. Завършила е следдипломна програма за съвременно изкуство в Института за съвременно изкуство, ИСИ - София.

Фокусът на работата на Аксиния Пейчева е процесът на „визуален превод“ или изследване на възможните начини за придвижване части от информация между различни области на знанието. В работата си тя често си сътрудничи с учени, като нейните проекти са придружени от теоретична част по теми като визуалния превод на музиката или на болката. Под формата на леки, кинетични, интерактивни инсталации нейните творби използват научни методологии и могат да се приемат за опит за предефиниране на области на знанието и техните граници.

„Стойност-Ценност (e-valuation)“ е насочен към насърчаване и развитие на млади автори в областта на дигиталните изкуства. Заглавието е препратка към смисъла на понятията “стойност” и “ценност”, в техническия и естетически контекст на цифровите медии и изследва възможностите безличните стойности на средата да се трансформират в обществено значими ценности. Търси се какво има значение за авторите, избрали дигиталните форми за артистична изява и как те отговарят на темите и предизвикателствата в „новата нормалност“, както наричаме настоящия период на пандемия.

Графикът на включените изложби е както следва:

- Варна - Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Зала 4 - Марина Генова и проектът “Kunst - Art” от 6 до 20 април 2021 г.

- Велико Търново - Галерия Heerz Tooya - Аксиния Пейчева и проекта “Приказка за края” от 7 до 30 април 2021 г.

- Видин, Художествена Галерия "Никола Петров", зала 2 - Владислав Илиев и проекта “Aura” от 9 до 24 април 2021 г.

- Пловдив, Cu29 Coffee&Gallery - Вероника Табакова и Яна Меламед с проекта “DigiPhysics” от 14 до 30 април 2021 г.

- Бургас, Културен център "Морско Казино", зала Христо Фотев - Ивелина Иванова, Мартин Луканов с проекта “Топ куче” от 19 до 30 април 2021 г.

Проектите ще бъдат представени и в съвместна изложба в рамките на предстоящото 8-мо издание на международния фестивал за дигитални изкуства ДА Фест през октомври 2021 г. в София.

„Стойност-Ценност (E-valuation)“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство с петте галерии, домакини на изложбите.

Следете страницата на Фондация “ДА Лаб” във фейсбук за повече информация за предстоящите изложби - 

https://www.facebook.com/DALabFoundation



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов