Теодор Тутеков от ШК „Асеневци” е шампион на България

Спорт

12-04-2021, 22:01

Снимка:

ШК Асеневци

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Горнооряховският млад талант и състезател на ШК „Асеневци” Теодор Тутеков убедително надви конкуренцията в групата на момчета до 11 години на Държавните индивидуални училищни първенства, провели се от 7-ми до 11-ти април в гр.Казанлък. Общо във всички първенства и възрастови групи имаше 134 участници, като всеки клуб бе изпратил най-силните си състезатели, които да го представляват. Във възрастовата група на Теодор участваха 25 състезатели от 15 различни клуба от цяла България.

Изиграха се общо 7 кръга. Теди започна феноменално с 5 победи от 5 партии. До края оставаха само две срещи, в които той трябваше да запази преднината, която на този етап бе една точка пред втория в класирането. Претърпяната загуба в 6-та партия обаче го застави да запази хъса си и за последния кръг, в който равния резултат му осигури титлата. Така Теодор Тутеков направи най-големия успех в кариерата си: извоюва титлата „училищен шампион на България за момчета до 11 години”.

Теди е изключително упорито дете, което работи абсолютно всеки ден. Освен в групови онлайн тренировки с мм Цвета Галунова и фм Даян Нинов, тренира индивидуално с международната майсторка, а в подготовката му през последните месеци се включи и международният майстор Йордан Иванов – Габъра, който работеше върху неговото ендшпилно майсторство. Така вдъхновен от много треньори, Теди вигани ходи с шахматна книжка в ръка и използва всяко свободно време, за да поиграе на любимата игра. Основната заслуга за успехите на Теди обаче са самостоятелните занимания. Ролята на треньора е безспорна и основополагаща, но когато детето се занимава самичко, то изгражда навици, които са много важни за неговото шахматно развитие. Разбира се, всичко се случва под зоркото ръководство на треньора, но самостоятелната работа е от голямо значение за напредъка на един шахматист – категорична е треньорката му Цвета Галунова, която говори от опита си на многократна шампионка на България.

В първенствата школата на „Асеневци” бе представена от общо 4 деца. Всички те са от различни градове, но тренират и се състезават за „Асеневци”. Боляринът Ивелин Стефанов се съревноваваше в групата на 15-годишните момчета. Много от партиите той изигра на 1-ва маса, дори в последния кръг Ивелинчо се изправи в пряк двубой с бъдещия шампион Николай Радулов от ШК „Траяна 2011”, гр. Стара Загора. Борейки се упорито и дълго, след постигането на спечелена позиция, малшансът и може би умората донесоха поражение на Ивелинчо, което го остави на 6-то място. Победата щеше да му донесе безспорен медал. Школата на ШК „Асеневци” имаше двама представители при момчетата до 13 години, където бе една от най-масовите и силни групи. Валери Белчев и Пресиан Йорданов се бориха мъжки и много упорито. Валери започна с две победи над много силни съперници, но след това сякаш късметът не бе на негова страна и претърпя няколко поражения. Въпреки това Цвета сподели, че играта му е била много стабилна и веднага са обърнали внимание над грешките, които е допуснал. Пресиан Йорданов пък е представител на школата на „Асеневци” в гр. Павликени. Там от 2019г. има основан клуб „Маринополци”, за който се състезават талантите на древния град.

„Аз бях през цялото време с децата. Първенствата за нас бяха тийм билдинг и възможност да прекараме време на живо заедно и да тренираме отвъд онлайн пространството. Имахме режим, готвихме се преди всяка партия, след кръговете правихме обстойни анализи, разхождахме се и хапвахме заедно. Бе изключително колко сплотени и близки станахме. Децата завързаха и много нови приятелства със състезателите от другите клубове. От „Асеневци” винаги сме приятелски настроени към всички.”, сподели международната майсторка Цвета Галунова, която бе водач на децата.

След приключване на състезанията Цвета и децата си направиха екскурзия до местните забележителности, посещавайки тракийското светилище над с. Бузовград, „мъжкия камък” и храм-паметникът „Рождество Христово” в гр. Шипка. Според основателката на „Асеневци” Цвета Галунова изграждането на екип и възпитаването в любов към природата и родината са сред важните добродетели, върху които всеки един ръководител трябва да се стреми.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов