Държавата даде 2 млн. лв. за превръщането на старата митрополия във Велико Търново в светски колеж

Мисия

14-04-2021, 11:20

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

2 000 000 лв. отпусна днес Министерският съвет на своето заседание за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново. Митрополията е с голяма историческа стойност за града, като сградата е предвидено да се превърне в модерен светски колеж. Проектът за е дело на великотърновския архитект Николай Георгиев. Идеята и инициативата за изграждането на най-новото учебно заведение в старата столица е на великотърновския митрополит Григорий.

Между 50 и 100 деца и младежи ще могат да се обучават в колежа, в който ще се преподават няколко богословски науки, но и светски предмети като земеделие, счетоводство, деловодство, горско дело и други. Учебната програма ще бъде съгласувана с Министерството на образованието и науката.

През годините в старата митрополия, която е в подножието на хълма Царевец, е имало старчески дом и ветеринарна клиника, някои помещения са ползвани и от Археологическия музей. Постепенно сградата е изоставена, а през 1986 година след земетресението пада камбанарията на западната фасада. През април миналата година в митрополията избухна голям пожар, който унищожи изцяло покривната конструкция.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов