Горнооряховската болница с кампания за измерване на костната плътност

Мисия

17-04-2021, 10:21

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица отново стартира кампания за желаещи да измерят костната си плътност със скенер на преференциални цени. Кампанията ще започне веднага след Великденските празници, от 3 май и ще продължи два месеца, до края на юни.

Всеки, който желае да се изследва на модерния компютърен томограф, който има специално вграден софтуер за целта, ще заплати за изследването 40 лева.

Целта на такова изследване е профилактика или навременно диагностициране на остеопороза и съответно назначаване на терапия от специалисти.

Медицинската услуга се предлага в лечебното заведение от август 2018 г. след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия). Болницата в Горна Оряховица е една от малкото в страната, които предлагат това съвременно и щадящо пациента изследване на костната плътност. Чрез този метод облъчването върху пациента е много слабо, а в същото време резултатите са точни и прецизни.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

През януари и февруари м.г. лечебното заведение проведе такава кампания, която премина при голям интерес. Заради пандемията от коронавирус обаче, пациентите след този период намаляха. Въпреки това, през първото полугодие на 2020 г. от изследване костната плътност се възползваха 193-ма пациенти, като 49 от тях се обърнаха към ендокринолог в болницата за навременни консултация и лечение.

Изследването ще се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в Отделението по образна диагностика.

За желаещите да се подложат на това изследване, следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов