Преди 14 г. мощите на Калоян бяха положени в храма „Св. 40 мъченици“

Мисия

19-04-2021, 07:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 19 април 2007 г. Мощите на българския цар Калоян бяха повторно погребани - осемстотин години след неговата смърт - в църквата "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново с държавни почести. Ковчегът с тленните останки бе съпроводен в двора на църквата от гвардейска рота и оркестър. Преди това той беше изнесен от Археологическия музей в града и придружен от шествие, спря на площада на Царевец, където Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна литургия в памет на цар Калоян.

Саркофагът с мощите на българския владетел бе положен в мраморна гробница в църквата, като в „Свети 40 мъченици“ слово поднесе президентът Георги Първанов. В церемонията участва и министърът на културата тогава Стефан Данаилов.

Цар Калоян е третият брат на възстановителите на българската държава Асен и Петър. Той поема престола през 1197 година след трагичната смърт на двамата си братя в рамките на една година. Той отвоюва всички български земи в Тракия, Македония, Поморавието и Трансилвания във войни с Византия, Унгария и Сърбия. Калоян сключва уния с римския папа Инокентий ІІІ, с което осигурява признание на българската държавност от висшия авторитет в Европа по това време.

През 1205 година цар Калоян постига първа военна победа над рицарска армия в сражението при Одрин с току-що възникналата Латинска империя. Умира точно край стените на Солун. Археологическите разкопки установиха, че тялото му е пренесено от войниците му в Търново, където е погребан в църквата “Свети Четиридесет мъченици”, мавзолей на Асеневата династия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов