Община Свищов взе участие в изложението „Фоайе на книгата с автограф“

Мисия

22-04-2021, 11:17

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 21 април 2021 г. Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Художествена галерия „Николай Павлович“ взеха участие в изложението „Фоайе на книгата с автограф“, в гр. Велико Търново. Изложението се организира от РБ „П. Р. Славейков“, Министерство на културата, Община Велико Търново и Асоциация „Българска книга“. В него участват различни издателства и институции в областта на културата и изкуството. Община Свищов се представи с изложба, филм и фототипното издание на книгата „Бай Ганьо“. Представители на община Свищов бяха директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, директорът на Исторически музей – Свищов Ивелина Габровска, Таня Ликова – гл. експерт „Култура“, Анатолия Тодорова – уредник в ИМ и Елена Ангелова – гл. библиотекар в Градска библиотека – Свищов.

Изложбата под наслов „Бай Ганьо в карикатурите на Стайко Николов“ беше представена от Росен Маринов. Експозицията включва 30 пана и близо 40 карикатури на свищовския карикатурист, които са специално подбрани, за да кореспондират с творчеството на Щастливеца, като свързващото звено между двете е героят Бай Ганьо. За личността на Алеко Константинов говори директорът на Историческия музей в Свищов Ивелина Габровска, която запозна присъстващите с по-неизвестни факти от живота на писателя, като постави акцент върху адвокатската му дейност.

Във втората част от представянето на Свищов, Росен Маринов въведе публиката в сюжета на филма. Обект на внимание в него е родният дом на Алеко Константинов, а поводът за създаването му са две годишнини – 160 години от построяването на сградата и 95 години от превръщането и в музей. Филмът провокира интереса на присъстващите и събуди любопитството им към Свищов, което бе чудесен повод директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ да отправи покана към тях да гостуват в града и да научат още любопитни факти от историята на страната.

Сред присъстващите имаше ученици от великотърновските училища, за които получената информация се оказа ценна и обогатяваща знанията им. Много от младите хора проявиха интерес да посетят „града на първите неща“.

В края на свищовското представяне, публиката имаше възможността да се запознае с фототипното издание на книгата „Бай Ганьо“. За нея разказа Иван Петров гл. редактор на издателство „Абагар“, с което община Свищов съвместно издава въпросното произведение. Желаещите да си купят книгата получиха специален подарък – автограф от автора. От къща музей „Алеко Константинов“ бяха осигурили печат с подписа на Щастливеца, което направи закупените екземпляри още по-ценни.

Това беше първо участие на община Свищов в поредицата мероприятия, които тазгодишното издание на „Фоайе на книгата с автограф“ е подготвило за своите посетители. Представителите на Общината благодариха на организаторите за поканата и заявиха желание за нови съвместни инициативи, в т.ч. и домакинство на подобен род събития.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов