Николай, който зверски уби от ревност Мария в Г. Оряховица, ще лежи 20 г. в затвора

Крими

23-04-2021, 13:57

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Окръжните магистрати отсъдиха и 250 000 лв. кръвнина за близките на жертвата

В открито съдебно заседание Окръжен съд – Велико Търново разгледа НОХД № 64/2020. Съдът призна подсъдимия Николай М. Кънев, за виновен в това, че на 10.11.2018 г., в частен дом в гр. Г. Оряховица, умишлено умъртвил Мария Т. П., чрез нанасяне на множество удари с крака и ръце по тялото на П. като убийството е извършено по особено мъчителен за убитата начин и с особена жестокост, поради което и на основание чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3, във вр. с чл. 115, във вр. чл. 36 и чл. 54 от  НК му  наложи наказание лишаване от свобода за срок от 20 години, които да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

Съдът призна подсъдимия за виновен и в това, че чрез нанасяне на множество удари с крака и ръце причинил на С. Д. С., средна телесна повреда, изразяваща се в причиняване на закрита черепно-мозъчна травма - нараняване, довело до разстройство на здравето, временно опасно за живота, поради което и на основание чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1, във вр. с чл. 36 и чл. 54 от НК му  наложи наказание лишаване от свобода  за срок от 3 години.

На основание чл.23, ал. 1 от НК Съдът определи на Николай М. Кънев едно общо и най – тежко наказание измежду наложените му, в размер на 20 години лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим.

Николай М. К.  е осъден да заплати на близките на Мария Т. П. общата сума от  250 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на престъплението, както и 7 000 лева на пострадалия С. Д. С., представляващи обезщетение за причинените му неимуществени вреди вследствие на престъплението, ведно със законната лихва от 10.11.2018 г. до окончателното й изплащане. Съдът отхвърлил като недоказана разликата до първоначално предявените от С. Д. С. 15 000 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.

 

Зверското убийство на 40-годишната Мария М. от Горна Оряховица е било извършено от ревност под въздействието на алкохол и наркотици. Това признал пред разследващи извършителят на тежкото престъпление Николай Кънев. Вече 39-годишният безработен и криминално проявен мъж, бе обявен за общодържавно издирване след престъплението и бе задържан край горнооряховската автогара. Кънев се укривал по входовете на жилищните кооперации в района. При обход в района на автогарата, екип от полицаи забелязали мъж, който много приличал на издирвания. След като се опитали да го задържат, той им заявил: "Не съм аз убиецът. Този, когото търсите, се крие във входа на близкия блок". Мъжът посочил мястото и криминалистите спипали Николай Кънев. При задържането той не е оказал съпротива. Трагедията се разигра на 10 ноември, около 17,30 часа. 36-годишният Светльо, който е наркозависим, алармирал, че е намерил в жилището си мъртва 40-годишната жена. Подал сигнал до полицията, а съдебните медици констатирали смъртта, която била настъпила в следствие на множество рани. Самият мъж, който е открил трупа, е откаран в болница със счупен череп и наранявания от нанесен му побой. Когато криминалистите отишли в апартамента, установили следи от жесток бой, а помещенията били оплискани с кръв. При разпитите задържаният Николай Кънев разказал, че Мария, която е разведена, била негова приятелка. Вечерта отишли на гости на Светльо. След като пили алкохол, Мария започнала да се задява с домакина. Николай изпаднал в ярост и между тримата избухнал скандал, който прераснал в меле. Ревнивият мъж се нахвърлил върху стопанина на жилището, а след това започнал да нанася удари на Мария. Жената била пребита с юмруци и ритници и по-късно издъхнала от тежките наранявания. След като установили, че жената е мъртва, Светльо подал сигнал в полицията, а Николай избягал.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов