Църквите ще чакат миряни за празниците, маските и дистанцията са задължителни

Животът

23-04-2021, 15:14

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви препоръчителните мерки, които трябва да се спазват на предстоящите празници в храмовете. Влизането в църквите няма да бъде забранено.
Всички богомолци трябва да бъдат с маски, с изключение на свещенослужителите. Спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, вярвашите да не докосват реликвите и да не целуват иконите. Върбовите клонки да се раздават на открито, да има дезинфектанти на входовете. Това са част от мерките, които предлагат да се спазват в храмовете на Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.
Здравните власти препоръчаха още редовно проветряване, регулиране на потока на хора, осигуряване доколкото е възможно на отделен вход и изход на храма, при възможност да бъдат намалени църковната служба и ритуал.

В църквите трябва да се спазват общите правила, които се спазват навсякъде - в театри, ресторанти, магазини, молове, поясни доц. Ангел Кунчев. Той каза още, че молбата им е хората да ограничат посещенията в храмовете.

 

Считано от утре ще бъде разрешено:

- провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица, се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция;

- след 10 май (след удължаване на извънредната епидемиологична обстановка) ще бъде издадена заповед за увеличаване на броя класове, които могат да присъстват в училище;

- в областта на спорта се допуска по отношение на провеждането на спортни състезания на открито при публика 30% от общия капацитет, но не повече от 1000 души на сектор при спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска за лице.

По отношение на влизането в страната от 1 май, във връзка с туристическия сезон, властите предлагат то да става по 3 начина - с ваксинационен сертификат, с отрицателен PCR тест или антигенен тест, като видовете антигенни тестове ще бъдат качени на страницата на Министерството на здравеопазването. Влизането в страната ще става и с документ за преболедуване на заболяването не повече от 6 месеца от датата на идването на лицето у нас, уточни проф. Ангелов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов