Втора предучилищна група с Валдорфска педагогика разкриват в търновската ДГ „Св. Св. Кирил и Методий“

Мисия

25-04-2021, 12:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Броят на децата, които се очаква да бъдат обхванати в задължително обучение на 5 години в целодневните детски градини, е 690, разпределени в 18 самостоятелни  групи и 5 смесени, и на 6 години -  629, разпределени в 19 самостоятелни и 4,5 смесени групи. В полудневните подготвителни групи в училищата очакваме над 120 деца, които ще бъдат разпределени в 9 групи. В четвъртите групи /6  годишни  деца/ на детските градини ще  продължи безплатното ранно чуждоезиково обучение по английски език, което се осъществява чрез Център  за  подкрепа  за  личностно  развитие  -  Общински  детски  комплекс, град Велико Търново.

През 2020 година в ДГ „Св. Св. Кирил и Методий“ - град Велико Търново се сформира експериментална група с иновация - „Валдорфска педагогика“. Обучението по тази система включва в себе си практически, артистични и интелектуални умения, които естествено се хармонизират в ежедневието. За да се справят с трудностите и темпото в ежедневието на съвременния човек, малките деца биват учени на гъвкавост, динамика,  самосъзнание  и  ясна  представа  за  това,  че  човек  се  учи  цял  живот.  През учебната 2021/2022 година се предвижда разкриването на втора експериментална група с иновация „Валдорфска педагогика“ с 20 деца и 4 броя педагогически и непедагогически персонал.

За учебната 2021/2022 година Община Велико Търново може да осигури условията за осъществяване на задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца в съответствие с изискванията на държавния образователен  стандарт за предучилищното образование   и   на  държавния  образователен  стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини,  училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. Към  настоящия момент се провежда анкетно  проучване  относно мнението  на родителите/настойниците, след което ще бъде изготвено Предложение до Великотърновски общински съвет.

Общият брой деца в предучилищните образователни институции за  учебната 2021/2022 година се очаква да бъде 2 675, от тях 92 деца ще бъдат разпределени в 3яслени групи. Децата, които за първи път ще влязат в детските градини се очаква да бъдат 680.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов