Яница Фендулова изложи „Екстракция“ в поредицата „1m2 изкуство“

Велико Търново Лайф

25-04-2021, 12:53

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вчера пространството за култура ТАМ и кураторът Мартина Йорданова откриха новата изложба от поредицата "1m2 изкуство" /ул. Иван Вазов 8/. Авторът, който ще бъде изложен в следващия месец, е творящата във Велико Търново Яница Фендулова с творбата ѝ "Екстракция".

Яница Фендулова е родена в Бургас през 1992 г. В момента е докторант към катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ във Факултет по Изобразително изкуство, ВТУ. Преди това е завършила бакалавърска степен с профил „Скулптура“ и магистратура, специалност „Живопис“ във Велико Търново. По време на следването си е учила в Испания, Франция и Унгария. Яница е член на артгрупа ДУПИНИ и сред съоснователите на група МНОГОТОЧИЕ.

Срещата на различни форми на творческо изразяване е темата, която вълнува Яница. Неслучайно фокусът на нейната дисертация е пърформанс-инсталацията, където визуални, театрални и пърформанс практики си взаимодействат. В момента младата артистка живо се интересува от изкуството на книгата и по-специално как визуалният разказ в една книга се изгражда чрез самото книжно тяло.

За „1m2 изкуство“ Яница Фендулова е вдъхновена от концепцията за белия куб и характерните ограничения, които това пространство поставя.

Инсталацията „Екстракция” се състои от един обект – „картина“ с изображение на женски бюст в профил с пищна златна рамка. Изображението е репродукция на сувенирно африканско изделие от Кот д`Ивоар, Западна Африка, а фотографията е заснета на туристически пазар за автентични изкуства и занаяти в Абиджан. По-внимателният поглед показва, че изображението на женския бюст е изработено чрез техниката на колажа, съставено е от (около) 500 броя разноцветни пеперудени крила.
Идеята за творбата е родена от процеса на екстракция – добиване или извличане на есенция от изходен материал, с което се извеждат най-характерните качества на дадения материал.

"Екстракция" извиква асоциации към темите за културна идентичност и междуконтинентален импорт-експорт на културни символи, стойности и стереотипизация, масов туризъм, сувенирна продукция и репродукция, консумация на образи.
С творбата авторката намигва към традиционната изложбена практика – поставянето на изображение в рамка, „под стъкло“. Работата също препраща към практиката на музейното конвентиране на елементи и извадки от култури, символи, ценности и обичаи в извънконтекстни изложбени елементи с подчертана стойност и регулиран достъп.

 

И в този смисъл:„1m2 изкуство“ предполага своеобразен дистанциран поглед към съдържанието на белия си куб – инсталацията се наблюдава от витрина, а експонирането „под стъкло“ е удвоено.

В същия момент Екстракция акцентира върху вноса на нови символични пластове върху екзотичната красота на африканската идентичност – разбирането за женския портрет в друг контекст. В още по-близкия план „неафриканското око“ припознава основния градивен материал за „портрета“ – пеперудените крила, потенциална екстракция на три вида пеперуди.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов