Здравният министър: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно и опасно за здравето

Животът

29-04-2021, 10:49

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Според здравният министър в оставка Костадин Ангелов решението за доставка на руската ваксина е противозаконно и поставя в опасност живота и здравето на българските граждани.

"Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно решение, защото не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина", посочи Ангелов.
Според него ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика. "За да бъде доставена в страната, както искат от БСП – тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС", подчерта той.
Вече минахме 23 хил. ваксинирани граждани, продължаваме със същия темп. В понеделник пристигат над 200 000 ваксини на Pfizer, каза още здравният министър в оставка.
"Може да стигнем до колективен имунитет, всичко е въпрос на организация", каза още той.
"Спазвайте закона, ние лоялни сме към ЕС. Нямаме нищо против руската или китайската ваксина. Когато ЕМА одобри ваксината, ще я вкараме, дотогава спазваме европейските правила. Нека те да нарушават закона, ние няма", коментира Борисов относно "Спутник V". 

Министърът на икономиката в осатвка Лъчезар Борисов каза, че над 5000 лица са получили безлихвени кредити за над 60 млн. лева. Министърът на финанситев осатвка Кирил Ананиев коментира, че от началото на пандемията у нас до юни ще бъдат изразходвани 6 млрд. и 100 млн. лева.
"За миналата година са изхарчени 4,1 млрд. лева, което е 3,5% от брутния вътрешен продукт. Ако я нямаше пандемията, щяхме да бъдем единствената страна в ЕС, която щеше да завърши годината с балансирано бюджетно салдо", каза министърът в оставка Кирил Ананиев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов