Русенската опера представя на Царевец „Сватбата на Фигаро“

Мисия

01-05-2021, 12:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Държавна опера-Русе ще представи в рамките на фестивала „Сцена на вековете“ комичната опера в четири действия от Волфган Амадеус Моцарт „Сватбата на Фигаро“. Спектакълът е предвиден за 25 юли от 21 чц на хълма Царевец.

Диригент е Димитър Косев, режисьор – Пламен Бейков.

„Сватбата на Фигаро“, една от най-известните оперни творби на Волфганг Амадеус Моцарт, носи и подзаглавието „Един безумен ден“. Либретото е създадено на основата на текста на пиесата на Бомарше със същото заглавие. Тази опера поставя началото на поредицата плодотворни сътрудничества на Моцарт с либретиста Лоренцо да Понте, продължили в оперите „Дон Жуан“ и „Така правят всички жени“.
„Сватбата на Фигаро“ е в четири действия и разкрива тревогите на граф Алмавива, който е влюбен в Сузана, камериерката на съпругата му, графиня Розина. Подвластен на своята страст, той се опитва евентуално да се възползва от правото си на първа брачна нощ („Jus primae noctis“) и да превърне Сузана в своя постоянна наложница.

Историята се развива динамично в рамките на един единствен ден. Публиката става свидетел на едно наистина безумно преплитане на сюжетни линии, при което жените и мъжете се противопоставят едни на други, но всички са подчинени на непреодолимите закони на любовта. Сюжетът е богат както с драматични, така и с комични ситуации. Често се казва, че в „Сватбата на Фигаро“ има всичко от човешкия живот. И това е така, защото цялата история може да бъде разтълкувана като метафора на различните етапи на любовта.

“Реших да направя традиционна постановка, в стила на епохата, защото самото произведение носи достатъчно плам и авангардни решения, които ни забавляват и до днес! През тази година светът отбелязва 230 години от смъртта на великия виенски класик, но има и един друг юбилей – 235 години от световната премиера на „Сватбата на Фигаро“ във Виена. Русенска опера цени творчеството на Моцарт и неговите творби присъстват редовно на нейната сцена", споделя режисьорът Пламен Бейков.
Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
БИЛЕТИ:
https://www.eventim.bg/bg/
Туристически информационен център на Велико Търново
Централен офис- Велико Търново 5000, ул.”Христо Ботев” № 5
телефони:+359 62 622 148 + 359 887 659 829
При провеждането на събитието ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов