199 години празнува СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица

Мисия

07-05-2021, 15:19

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

199 години от създаването на училището чества днес СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Празникът започна с тържествен ритуал пред паметника на патрона на училището. Възрожденецът Вичо Грънчаров е един от учредителите на първото горнооряховско читалище и местните просветени дружества, дал тласък и на училищното дело в града. Основна роля в тържествения ритуал имаха младежите от VІІ ученически гвардейски отряд.
След поднасянето на венец и цветя пред паметника, празникът продължи в Актовата зала на училището, където бяха връчени награди на отличили се през годината ученици. Най-голямото отличие – „Вичова награда“ бе връчено на Георги Георгиев от 12 „а“ клас за отличен успех през всички 12 години в училище. Отличникът получи плакета от директора Нели Атанасова. Със специален поздравителен адрес от министър Красимир Каракачанов и плакет „Бъди войник” на Министерството на отбраната бяха отличени младите гвардейци.
Гости на празника бяха заместник-кметовете Григор Минков и инж. Деница Коева, както и началникът на отдел „Хуманитарни дейности“ Милена Николова. Почти две столетия училището задава тон в образованието в Горна Оряховица. Бъдете здрави и продължавайте да поддържате огъня на просвещението, запален от вашия патрон, обърна се към учениците и учителите заместник-кметът Григор Минков. Той връчи на директора Нели Атанасова „Алманах. История на българщината“. Изданието получиха всички училища в общината в рамките на инициативата на общинското ръководство, съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по повод 145-та годишнина от Априлското въстание.
Гостите от Общината се включиха в раздаването на наградите на останалите момчета и момичета, постигнали успехи през изминаващата учебна година.
Празникът продължи с виртуална изложба и онлайн концерт на страницата на училището във Фейсбук.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов