Вижте читателските гнезда в Нощта на литературата във Велико Търново утре

Мисия

11-05-2021, 08:06

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Нощ на литературата 2021 - Велико Търново утре, 12 май, от 18,00 ч. в читателското гнездо в Арт-бар „Хипстър“ чете поетесата Димана Йорданова. Родена във Велико Търново, тя завършва гимназия с профил „Изобразително изкуство“, учи „Балканистика“, дебютната й стихосбирка е „Жената и мъжете, които бях“, има награди, работи като сценарист на телевизионни предавания и преводач. През последните няколко години издава книгите "По гръбнака" и "Ама че работа!", „Писма до Ния, която не родих“.

Ще се четат откъси от книгите:

"Вечно чужда" на Стефан Хертманс (Белгия)

"21 начина да умреш" на Сара Енгел (Дания)

"Swing time" на Зейди Смит (Великобритания)

 

От 18,00 ч. в читателското гнездо в Клуб на дейците на културата - ТАМ чете актьорът Леонид Йовчев. Роден е на 14 ноември 1983 г. във Велико Търново. През 2007 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Удостоен е с годишната награда „НАЙ-НАЙ-НАЙ“ за актьор на випуска. От 2007 г. до 2011 г. е част от актьорския състав на театър „Българска Армия“, а от 2011 г. до 2018 г. от този на НТ „Иван Вазов“. От 2018 г., когато напуска НТ „Иван Вазов“, е на свободна практика. От 2010 г. е основен член на „Метеор“, където играе в почти всички спектакли. От 2021 г. е част от трупата на „Малък градски театър зад канала", като заедно с Ивайло Рогозинов, Тони Карабашев, Петър Мелтев, Златин Цветков и Живко Джуранов е основател и член на първата и единствена професионална трупа за импровизационен театър „ХаХаХа ИмПро Театър“.

Ще се четат откъси от книгите:

"Помощ? Помощ!" на Томас Гебауер и Илия Троянов (Австрия)

„Анежка“ на Викторие Ханишова (Чехия)

„Република от светлина“ на Андрес Барба (Испания)

От 18,00 ч. в читателското гнездо в музей "Възраждане и Учредително събрание" ще чете актрисата Стефка Златкова. Звездата на търновската драма има зад гърба си десетки запомнящи се роли на сцената на МДТ „Константин Кисимов“. Горещ почитател на литературата, Стефка Златкова е дългогодишен партньор на Нощта на литературата във Велико Търново.

Ще се четат откъси от книгите:

"Кварталът" на Гонсало М. Тавареш (Португалия)

"Клетвата" на Фридрих Дюренмат (Швейцария)

„Театър 1“ на Ерик-Еманюел Шмит (Франция)

„Балада за един счупен нос“ на Арне Свинген (Норвегия)

 

От 18,00 в читателското гнездо в църква-музей "Свети Петър и Павел", кв. "Асенов" ще чете актьорът Стоян Борисов. Роден е на 22 юни 1985 г. в Казанлък. Завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актрьорско майсторство“ за драматичен театър. През 2006 и 2008 г. е отличен с Първа награда и „Специална награда „Иван Поповски“ за изключително художествено изпълнение на 20-я и 21-я Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Познат и любим на търновската публика от многото си роли на сцената на МДТ „Константин Кисимов“.

Ще се четат откъси от книгите:

„Звездни дневници" на Станислав Лем (Полша)

„Бьорнстад" на Фредрик Бакман (Швеция)

„На свобода“ на Агнеш Месьой (Унгария)

"Берлински блус" на Свен Регенер (Германия)



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)