Сцената на XXIV „Балкан фолк“ посреща повече от 1800 изпълнители от 100 фолклорни състава

Велико Търново Лайф

13-05-2021, 09:40

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Повече от 1800 изпълнители от 100 фолклорни състава ще представят музиката, песните и танците си пред великотърновската публика, участвайки в XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“.

 

Фестивалът ще се проведе в периода 13 – 17 май на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“, паралелно с XI Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и VI Световна купа по фолклор – Велико Търново 2021. Концертните изяви ще протекат от 14.00 до 20.00 часа на 14, 15 и 16 май.

 

Церемонията по официалното откриване на форумите ще се състои на 14 май от 19.30 часа в присъствието на главния секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО – г-н Христо Георгиев и на президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ – г-н Калоян Николов. Закриването на тридневната програма ще се отбележи с тържествено награждаване на 16 май от 19.00 часа.

 

В рамките на музикалните празници, гражданите и гостите на столицата на Втората Българска държава ще могат да се насладят на творческите постижения на индивидуални изпълнители, вокални групи, духови и народни оркестри, класически хорове, вокални формации, състави за стари градски, популярни и естрадни песни, фолклорни ансамбли и клубове за народни хора, от всички етнографски области на родината.

 

XXIV Старопланински събор „Балкан фолк“ се реализира под патронажа на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ – партньор на ЮНЕСКО по Конвенцията за запазване на нематериалното културно наследство.

 

На 14 май от 16.30 часа в парк „Асеневци“ ще бъдат поднесени цветя на паметника на Илиян Николов – вдъхновител и основател на Старопланински събор „Балкан фолк“. Монументът беше официално открит през 2016г. от генералния директор на ЮНЕСКО –

г-жа Ирина Бокова.

 

При лоши метеорологични условия, фолклорните събития ще се проведат на сцената на закрито в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Всички концерти в рамките на музикалните форуми ще се излъчват на живо в онлайн платформите на ЕАФФ и ЕврофолкТВ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов