ЦИК прие нови правила и срокове за изборите, кампанията започва на 11 юни

Животът

14-05-2021, 08:13

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нови правила и срокове за изборите на 11 юли прие Централната избирателна комисия на свое заседание. 26 май е срокът, до който партиите и коалициите могат да подават заявления в ЦИК за участие в изборите. До 8 юни е срокът за подаването на партийните листи. Инициативните комитети, които издигат независими кандидати, пък ще трябва да се регистрират в РИК до 31 май.

Предизборната кампания официално ще стартира на 11 юни.  На 15 юни ЦИК ще определи условията и реда, по който ще гласуват карантинираните. Според приетите промени, обаче е ясно, че те ще могат да упражнят вота си по мястото на карантиниране.
Най-вероятно заявленията ще започнат да се подават 14 дни преди самите избори до деня на вота.  Хората с увреждания и тези, които ще гласуват по настоящ адрес подават заявления до 26 юни. Българите зад граница пък ще могат да подават заявление за вот в чужбина до 15 юни.
На тези избори вотът ще бъде изцяло машинен. Условията ще бъдат определени на 16 май. Засега и от ЦИК, и от фирмата-доставчик уверяват, че няма да има проблем с осигуряване на устройствата. Най-голямото предизвикателство ще бъде изцяло машинния вот за секциите с над 300 избиратели. Предварителната сметка на ЦИК показва, че ще са нужни около 400-500 устройства допълнително.
От ЦИК обмислят варианта в секциите с повече избиратели да бъдат подсигурени по две машини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов