Програма на IX-то издание на Национален събор на овцевъдите в България

Животът

16-05-2021, 12:34

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От 18-ти до 20-ти юни 2021, на поляните край Петропавловския манастир, община Лясковец, област Велико Търново, ще се проведе IX-то издание на Национален събор на овцевъдите в България.

Събитието ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. В трите дни ще бъдат показани над 1000 животни в специализирани изложения на чистопородни овце, кози и кучета, ще има състезанията по доене и ръчна стрижба на овце, най-тежък коч, машинен млеконадой от кози, теглене на товари от коне-тежковози и др.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ край Петропавловския манастир ще се проведе най-мащабното у нас изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо.

На събора ще има био храни, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари и хоротеки. Многото забавления и атракциите за цялото семейство ще предложи етно възстановката „ЧифликЪт“. Фолклор от цяла България ще бъде представен на съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.

Национален събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)