Върбица отново събра най-добрите майстори на баницата от цялата страна

Мисия

16-05-2021, 14:22

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 130 вида баници показаха майстори кулинари на Празника на дрипавата баница във Върбица. Заради пандемията миналата година бе нулева за събитието, но организаторите изпълниха дадената заявка тазгодишното издание да е по-пъстро отвсякога.
Участниците и гостите имаха възможността да опитат богато разнообразие вкусове и аромати.
По традиция щандовете на кулинарите от цялата страна бяха разположени в центъра на горнооряховското село. На тях бяха изложени баници със слъдки и солени вкусове. Наред с традиционните баници със сирене, направени по различини начини – точени, дърпани, втасали, месени, имаше и баници със спънак, лук, суджук, локум, тиква, дори с грозде.
Старта на веселбата дадоха децата на Върбица, които бяха главни действащи лица в състезанията по надяждане с баница и надпиване с боза. В надпреварите те бяха поощрявани от публиката, събрала се за празника.
За децата имаше и друга атракция – 74-годишната баба Стефка ги учи как се точат кори за баница. Така Празникът постигна една от основните си цели – да е връзка между поколенията и да не позволява българските традиции да погинат.
Завидно майсторство с точилката демонстрира и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.
Малко преди това той и кметът на селото Йордан Петров поздравиха жителите и гостите на Върбица. Искрено съм щастлив, че след една година прекъсване, отново възраждаме една традиция, подета от нашите деди – уникалната за българите баница, каза инж. Добрев и пожела на всички присъстващи на празника весело настроение.
Сред официалните гости бяха също председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, зам.-кметовете на Горна Оряховица инж. Деница Коева и Григор Минков и др.
Специален момент имаше за организаторите на Празника – НЧ „Градина Върбица - 1894”. През 2020 г. той бе обявен за любим кулинарен фестивал в анкета, организирана от групата „Кулинарните фестивали на България“ във Фейсбук. Запазената марка на върбица изпревари други емблематични събития - Фестивала на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти в Куртово конаре и МКФФ „Банатски вкусотии“ в Асеново, и че НЧ „Градина Върбица 1894“ дари наградата си на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица за борба с коронавируса.
Секретарят на читалището Анелия Димитрова получи плакет от инициатора на „Кулинарните фестивали на България“ Стон Стоянов.
След тържественото откриване дойде ред и на богатата фолклорна програма. В центъра на Върбица се извиха хора – на толкова ката, колкото има една баница.
Тазгодишното издание на Празника на дрипавата баница се проведе с подкрепата на Община Горна Оряховица и спонсори, сред които „Лактима“, „Захарни заводи“, „Бомакс“ и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов