Здравното министерство обяви нов график за ваксиниране, бившият министър недоумява защо забавят процеса

Животът

17-05-2021, 17:54

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 18 май, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19. 

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. 

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.

Това гласи заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена на 17 май. В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Процентът на възрастните хора и на хронично болните, ваксинирани срещу COVID-19, е много нисък, каза Кацаров във видео, разпространено от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Единственият начин за намаляване на разпространението на вируса и смъртността е ваксинацията и всеки може да го види в показателите на страни, които са ваксинирали голяма част от населението си. Ние и по този показател сме последни в ЕС, посочи министър Кацаров.

"Знам, че мнозина се съмняват в безопасността на ваксините, аз също съм имал своите резерви зарази краткия срок и обхват на клиничните изпитвания", допълни той. Факт е, че те са приложени на милиони хора и нежеланите реакции са изключително малко. Вече платихме достатъчно висока цена, само за последните 6 месеца умряха с 26 хиляди души повече,  отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от проследите пет години, а 80 на сто от починалите от COVID са над 60-годишна възраст, каза още министър Кацаров.

„Притеснява ме, че от понеделник до четвъртък няма да има зелени коридори, предвид че има ваксини на склад. Кое налага изкуственото задържане на темпа на ваксинация от 30-40 хил. на ден? По тези числа математикът на щаба каза, че ще достигнем колективния имунитет до 63 дни. Защо да го отлагаме?“ - това коментира бившият здравен министър Костадин Ангелов на брифинг пред журналисти.

Ексминистърът не се съгласи с твърдението на наследника си /д-р Стойчо Кацаров/, че само 20% от ваксинираните са възрастни хора. По думите му половината от всички ваксинирани са в тази възрастова група.

"Не одобрявам спирането на зелените коридори. Близо половината ваксинирани са възрастни, зелените коридори могат да продължат. Мобилните екипи също могат да продължат работа, посочи проф. Ангелов.

"Новата заповед с новата организация сериозно ще компрометира темпото, което беше постигнато във ваксинациите и ще отдалечи постигането на колективния имунитет", предупреди той.

"Демагогията отстъпва място на здравия разум. Д-р Кацаров  от човек, който се съмняваше в качеството на ваксините, стана лекар, който носи отговорност за здравето на гражданите", коментира още бившият здравен министър.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов