Певците от ВС „Таланти“ с 9 призови места от два конкурса

Велико Търново Лайф

18-05-2021, 10:41

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Певците от ВС „Таланти“ при НЧ „Искра“ завоюваха 9 призови места в един международен и един национален конкурс през изминалия уикенд.

Талантливите ученици на вокалния педагог Венелина Пъневска взеха участие в юбилейното 10-то издание на Международен конкурс за изпълнители на популярна музика и танц на испански език и други романски езици „Абанико“ в София и в Националния фестивал за българска патриотична песен "Родолюбие" в гр. Панагюрище.

Участие в конкурса „Абанико“ взеха над 500 изпълнители от България и света, а изпълненията бяха оценявани от международно жури, което включва изявени професионалисти в областта на музиката и изкуствата от 17 държави. Търновските таланти на Венелина Пъневска грабнаха 8 приза от конкурса.

Първо място за дует завоюваха Ангелика Любомирова и Рада Георгиева в категорията „Световен хит“ и второ място в категория „Испанска песен“.

Освен това момичетата получиха и индивидуални награди за изпълненията си, като Ангелика спечели златния медал в категория "Световен хит" и сребърния в „Испанска песен“, а Рада се завърна с две втори места за изпълненията си в две категории - "Песен на португалски език" и "Джаз".

Второ място от международния форум в родно Велико Търново донесе и Ема Стефанова в категория "Испанска песен", а с изпълнението си на световен хит спечели бронзовия приз.

Конкурсът се проведе в два тура, като в първия участниците са изпратили свои записи онлайн, а вторият се проведе на 15 и 16 май в НДК в София, където участие взеха само номинираните участници в съответните категории.

В същото време 7-годишният Калоян Минчев пък участва в Националния фестивал за българска патриотична песен "Родолюбие" в гр. Панагюрище и се пребори за престижното трето място. Участие в конкурса взеха над 300 деца от цялата страна, а изпълненията им бяха оценявани от експертно жури в състав: Етиен Леви, Иван Лечев и Хайгашод Агасян. Калоян ги впечатли с изпълнението си на две песни – „Тих бял Дунав“ и „Първокласник“.

„Както навсякъде, така и при нас, заради пандемията имаше промени в репетиционния процес. Два пъти се налагаше да прекъсваме редовните си репетиции и работихме онлайн, но децата са дисциплинирани и въпреки ситуацията се справиха. Най-много им се отрази това, че дълго време не бяха излизали на сцена, нито на концерти, нито на конкурси, а по този начин губят знанията и навиците, които имат за сценичното си поведение пред публика на живо, което е много по-различно от това в залата. Много се радваме, че вече имаме възможност за среща с публиката, защото това е същността на нашата работа с тях. Въпреки всичко се представиха отлично и искам отново да им благодаря и да ги поздравя за усилията и успехите им“, каза вокалният педагог на ВС „Таланти“ Венелина Пъневска.

Редовните репетиции вече са възобновени и тепърва започва планирането на нови участия в различни форуми, а по всяко време на годината желаещи талантливи певци от Велико Търново и областта могат да се присъединят към вокалното студио след прослушване, добави още вокалният педагог.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)