Самолети пазят над 35 млн. декара посеви от градушки по проект за 5 млн. лева

Мисия

18-05-2021, 14:13

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трите летателни машини са базирани в Горна Оряховица, аржентински пилоти и радаристи обучават български кадри

За първи път в България самолети се включват в борбата с градушките. Стойността на проекта е на стойност 5 млн. лв, които са осигурени от бюджета на Министерството на земеделието и той бе представен официално днес на летището в Горна Оряховица. Летателните машини ще обслужват мащабна територия-от Плевен до Черно море, северна граница река Дунав, а Стара планина като южна граница. Пилотният проект включва три самолета, които ще опазват над 30 млн. декара обработваеми земи в Централна и Североизточна България, които до момента не са защитавани. Ракетитите пък пазят около 22 млн.декара ниви. С двата способа ще бъде гарантирано оцеляването на над половината от насажденията в България. Дейността на летателните апарати ще продължи през целия активен земеделски сезон до 1 октомври. След това ще се анализират резултатите, ще се отчетат резултатите, за да се разбере каква е ефективността от тази дейност. "Дълго време провеждахме разговори със земеделските производители по отношение на Законодателството и начина на заплащане, защото арендаторите смятат, че ракетният способ е с 80 % ефективност, а със самолети е 60 %. Ще се ползва опита на Австрия, Германия, Канада, Аржентина, където самолетния способ се прилага успешно. Тези 20 % не се обезсмислят, защото самолетният метод е много по-евтин от ракетният", коментира инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките. Той припомни, че при ракетите срещу градоносните облаци се използва сребърен йодит.

"Той е с кристална структура като на самите ледообразуващи ядра. Целта е изкуствените зародиши, които внасяме в облака в съприкосновение с естествените да се получи борба за вода, а градовите зърна да са много и с малък размер. Падайки на земята, те се стопяват. В повечето случаи вали дъжд и рядко пада ситна градушка. Това означава, че сме си свършили работата", подчерта инж. Слевеев. Той допълни, че начините на доставка на реагента в облака са ракета, самолет или снаряд. В Унгария например се използват генератори, които са разположени на територията на цялата страна, но това е най-неефективния метод. На въпрос безвреден ли е за околната среда сребърният йодит, инж.Славеев цитира изследване на Световната метериологична агенция, според което при използването му няма данни за увеличение на негативния фон от проби от земята. При ракетния способ, корпусът на носещото тяло е от фибростъкло, което има 4 пиропатрона и след взривяване на земята падат парчета с диаметър 15-20 сантиметра. От палките, които са наредени на самолетното крило и се изстрелват, нищо не пада на земята.

Трите самолета, с които ще се пазят посевите от унищожение са на фирма "Стройпроект". Летелните машини и командният пункт за ръководене на операциите по активни въздействия са локализирани на летище Горна Оряховица. Полетите в момента се извършват от аржентински пилоти, които обучават 12 български летци.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов