Съдят управител, ощетил с осигуровки 37 строители, работили в Германия

Крими

18-05-2021, 14:28

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу С.Д. за това, че в периода от 04.05.2015г. до 25.01.2016г., в гр. Велико Търново, в качеството на пълномощник на „С“ ЕООД, упълномощен от управителя на дружеството, при условията на продължавано престъпление укрил за дружеството задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване и за здравно осигуряване в особено големи размери - 26 574,78 лв., като: обявил в декларации образец 1, подадени от името на дружеството, пред ТД на НАП – Велико Търново,  осигурителен доход в по–малък размер от действителния за осигурените лица, не подал декларации образец 1 за лица, подлежащи на задължително държавно обществено осигуряване и задължително здравно осигуряване и потвърдил неистина в декларации.

 С.Д. е предаден на съд и по обвинение за това, че в периода от 01.05.2015 г. до 24.02.2016 г., в гр. Велико Търново, в качеството на пълномощник на дружество, при условията на продължавано престъпление избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери - 7984,70 лв. - данък върху доходите на физическите лица по ЗДДФЛ, за дружеството, като не подал декларации образец 1 от името на дружеството за лица, намиращи се в трудови правоотношения с него и потвърдил неистина в декларации образец 1 и образец 6, подадени пред ТД на НАП – Велико Търново.

Според обвинението, обвиняемият решил неправомерно да намали данъчната и осигурителна тежест върху ръководеното от него дружество, като бъде обявяван по-нисък от реалния получаван от работниците доход и като не бъдат декларирани работници или целия им период на работа в изискуемите за това документи, с оглед избягване на установяването и плащането на задължителни осигурителни и здравни вноски и данък върху доходите на физическите лица. В хода на разследването са установени 37 засегнати лица, които имали сключени трудови договори с работодателя и били командировани за определен срок на строителни обекти във ФР Германия.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов