Шаржове подреди в първата си самостоятелна изложба в Горна Оряховица художничката Мариета Кулова

Велико Търново Лайф

18-05-2021, 14:31

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Една добре позната на горнооряховската общественост художничка, избра първата й самостоятелна изложба в родния град да бъде на шаржове. Мариета Кулова представи 64 произведения, реализирани посредством техниката на акварела и туша. Творбите са подредени в малката зала на Художествена галерия „Недялко Каранешев“.
На откриването на изложбата присъстваха много близки, приятели, почитатели на творчеството на художничката, както и много от героите на шаржовете.
Мариета Кулова е възпитаник на графична школа. Получава образованието си във ВТУ в курса на проф. Никола Хаджитанев, който е почерк и подпис за качествено подготвяне на кадри. Ние я познаваме с една цветна живописна гама, посредством нежните пастели в пейзажа и в маслените произведения. Тя продължава своят бъдещ творчески път в една цветна пъстра живопис, каквато виждаме и във всяко едно от усмихващите се лица от шаржовете. Това е един много интересен жанр, който за съжаление в нашите среди не винаги се възприема с необходимата дълбочина. В действителност съдържанието на този жанр е вътрешната връзка, която авторът прави с човека, на когото посвещава дадено произведение. Това е един диалог, за който самия автор трябва да се запознае с характеристиките, особеностите на индивидуалността на човека, който интерпретира, каза при откриването на изложбата уредникът на Галерията д-р Деница Александрова.
Рисуването на шаржове при мен започна като на шега. Аз работех предимно в областта на пейзажа, портрета, натюрморта. Мои близки търсеха оригинален подарък. Решихме, че шаржът е интересен и го направихме. Така започна всичко, което постепенно ме увлече в рисуването на шаржове. Открих едно удоволствие да създавам нещо, което радва хората, защото е направено от сърце, а и дава друг закачлив поглед към изобразените, как ги виждат очите на техните близки и приятели, сподели самата Мариета Кулова. Шаржът не е карикатура и тук е и тънката разлика. Шаржът е образа на човека, представен в хубавата светлина, в която близките му го виждат и биха желали да го виждат, а и той би желал да види себе си, допълни още художничката.
Подредбата на изложбата бе с намигване към гостите. Голяма част от експонатите бяха уж закрепени с пъстри щипки. Закачката с тях не беше случайна. Мариета е дъщеря на известния горнооряховски художник Христо Кулов. В ранните си години, докато се въртяла покрай него в ателието, тя също рисувала своите си детски творби. В един момент баща й подбира някои от тях и прави импровизирана изложба с щипки на въжетата в двора на къщата, в която живеят. Това всъщност е и първата изложба на Мариета в Горна Оряховица.
Художничката има редица самостоятелни изложби в София, Велико Търново, Трявна и др. Показвала е творби и в Горна Оряховица, но именно шаржовете избира да бъдат нейното първо самостоятелно представяне в родния й град.
Радвам се, че имам приятели, които имат вкус към цветните и веселите неща в живота. Трябва повече да им обръщаме внимание и да им се радваме в нашето ежедневие, обърна се към своите гости Мариета Кулова. Художничката благодари на своето семейство, на всички близки и приятели, уважили откриването на изложбата. Изключителни благодарности получи и уредникът на Галерията д-р Деница Александрова, която всъщност е вдъхновителят на идеята за тази изложба.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов