Работилница „Сами да направим книжка“ проведоха в Свищов

Велико Търново Лайф

18-05-2021, 14:38

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Като част от културната програма на Община Свищов, посветена на Деня на писмеността 24 май, на 17 май в Градската библиотека се проведе работилница „Сами да направим книжка“.

В инициативата взеха участие ученици от четвърти клас на СУ „Цветан Радославов“ , с ръководители Юлияна Секулова и Магдалена Петрова, и четвъртокласниците от СУ „Димитър Благоев“, с учител ЦОУД Камелия Златанова.

Понеделникът не беше обикновен и скучен ден за децата, а се превърна в увлекателен и своеобразен празник.

Техен ментор бе госпожа Даниела Илиева, която им обясни, как изкуството да разказваш в картини е дарба и ги запозна с вълшебството на книгата. Тя разказа за някои исторически сведения, за възникването на първите букви: пиктограми (писмени знаци) и рисунки, за първите доказателства и съществуването на писмеността, като поясни, че някога, преди хиляди години, са били открити първите писмени знаци, изобразени върху глинена плочка. След това, тя пристъпи към указанията и обясни как става оформлението на съвременния вариант на книжката. Децата разполагаха с всички необходими материали и започнаха своята работа. Учениците създадоха свои книжки в картини/комикси/ по приказки, с печатни и ръкописни текстове, и произведения от различни автори.

Всички деца се превърнаха автори на своя собствена книжка, с цветна корица, текст и картинки. Любовта към книгата се превърна в желание още днес учениците да резервират своето място в библиотеката през лятната ваканция. Децата разбраха, колко важни и ценни са книгите и как не бива да се отнасят с пренебрежение към тях.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов