Виртуален музей ще разказва историята на Горна Оряховица

Мисия

20-05-2021, 12:57

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Музеят е създаден по проект с партньор община Рошиори де Веде, Румъния

Виртуален музей ще разказва историята на Горна Оряховица, която продължава да е иновативна община. Виртуалният музей включва три различни вида визуална реалност. Чрез използването на сензор, който отчита движението на ръката във въздуха, на огромен екран посетителите могат да наблюдават  няколко анимирани видеа, свързани с историята на Горна Оряховица. Всяко видео показва заснети артефакти, точно копие на съществуващите такива в Исторически музей, Г. Оряховица.

Гостите на музея могат да приближават и детайлизират обектите с ръка. По този начин могат да ги разгледат на 360 градуса. За всеки артефакт има и гласов анонс, който може да се изслуша. За да е по-интересно, виртуалния музей предлага и игра пъзел - сглобяват се 3D артефакт, които вече са били представени в другите виртуално стаи.

Създадена е и игра с въпроси, която засилва образователния характер. Със специални VR очила може да играете игра, в която да съберете артефакти в крепост, наподобяваща крепостта Раховец.

Целта на реализираната идея е опазването на на историческото и културно наследство на региона.

Музеят е създаден по проект "Иновативен подход за популяризирането на на културното и природно наследство в трансграничния регион България - Румъния". Партнираща община е Рошиори де Веде, Румъния. Иновацията е на обща стойност 1 427 918,76 евро, като стойността за община Горна Оряховица е 969 949.38 евро.

Освен създаването на два виртуални музея - в Горна Оряховица и в Румъния, проектът включва още прожектиране на 3D видеа в двете партниращи общини върху фасадите на избрани сгради и организиране на откриващи събития за представяне на 3D видеата.

„Сигурен съм, че виртуалният музей ще е изключително интересен на всички жители и гости на града! Поздравления за всички, които работиха за осъществяването на този проект!“ – каза кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)