ТАМ представя търновския автор Валентина Лапчева в последната за сезона изложба „1m2 изкуство“

Велико Търново Лайф

21-05-2021, 11:00

Снимка:

ТАМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Творбата „Илюминат“ на Валентина Лапчева е последното за този сезон произведение, което ще бъде показано в поредицата „1m2 изкуство“ във Велико Търново. Изложбата на ул. Иван Вазов 8 в старата столица може да бъде разгледана от 22 май до 19 юни. Организаторите на инициативата „1m2 изкуство“ са пространство за култура ТАМ и куратора Мартина Йорданова.

Авторът определя произведението си като реакция на „новата нормалност“, в която живеем. Творбата „Илюминат“ е вдъхновена от локдауните, конспиративните теории и многобройните претенции в публичното пространство за осветляване на лъжите.

Валентина Лапчевае визуален артист, който живее и твори във Велико Търново повече от 20 години. Художничката е завършила специалност „Живопис” във Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Има участия в регионални, национални и международни събития, както и няколко самостоятелни  изложби. В периода 2000-2012 г. като член на Арт група „Дупини“ участва във всички техни изяви и проекти.

Д-р Николина Джановска от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ определя творбите на Валентина като „дълбоко проникновени“. Те „докосват първичната чувствителност на зрителя, оголват съзнанието и го правят възприемчиво за душевното, връщат ни в утробата и ни правят омиротворени, с обострени за познанието сетива.“

Изложбата е част от инициативата „1m2 изкуство“, която вече три години представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с площ 1 кв.м. Вдъхновен от концепцията за „white cube” (бял куб), проектът дава възможност на млади и утвърдени творци да покажат свои произведения в нестандартна изложбена среда.

„1m2 изкуство“ е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата.

Повече информация във фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/804376537171578

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов