С отворени сърца еленчани посрещат гости за празника на своя град

Мисия

21-05-2021, 15:04

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес възрожденска Елена отново празнува. Така, както от 20 години насам повелява традицията – със звъна на църковните камбани, в двора на прочутата Даскалоливница, с настроение и много гости. Тържеството на празника на града с име на царица уважиха областният управител инж. Георги Гугучков и неговият заместник инж. Детелина Борисова, народният представител в 45-то НС Весела Лечева, председателят на НСОРБ и кмет на община В.Търново инж. Даниел Панов, кметове и председатели на Общински съвети от областта, почетни граждани на Елена, общински съветници.

„Българинът е празнувал и в много по-трудни времена. Дори в най-мрачните години хората са обличали най-новите си премени, излизали са на мегдана и са се веселили, за да покажат, че са по-силни от несгодите. Истина е, че онова, което ни застигна в последната година, няма аналог, но получихме ценен урок.

Днес забравяме проблемите и със смиреност, надежда и благодарност се прекланяме пред Светите равноапостоли  Константин и Елена, които са емблематични за православния свят като първите радетели за официализирането на християнската вяра и бдят над града ни, каза в празничното  си слово кметът инж. Дилян Млъзев. Вярвам, че трудностите, пред които днес сме изправени, не са наказание, а изпитание, което да ни накара да работим още по-усърдно, да се борим все така упорито, да следваме неотклонно целите си, за да изпитваме истинска радост, когато ги постигаме. Оптимист съм, че заедно с всички вас, будни и трудолюбиви съграждани, с нашата живописна природа, с богатото от векове културно наследство, с  идеите, предприемчивостта и енергията ви - заедно можем да превърнем Елена в едно райско кътче.“

Кметът пожела на своите съграждани в празничния 21 май да посрещнат гостите си с усмивка, да празнуват заедно с тях, да отворят сърцата си за красивото и да се порадват искрено на успехите.

Областният управител също поздрави еленчани с празника. Великотърновският митрополит Григорий отслужи молебен за здраве и благоденствие, а сутринта – празнична света литургия в най-големия храм „Успение на Пресвета Богородица“.

За участниците в тържеството рецитираха, пяха и танцуваха най-малките таланти – децата от вокална група „Балканджийче“ с ръководител Йорданка Грънчарова и танцова формация „Самодиви“ на Траяна Стоянова към НЧ „Напредък 1863“-Елена. Празникът продължи на сцената на централния площад с „Веселие“ на ансмабъл „Искра“ В.Търново. В късния след обед театър „Пан“ ще зарадва децата с игри, фокуси и състезания. Вечерта преди концерта на Деси Добрева ще се изявят местни самодейни състави. Денят на град Елена ще завърши с пищна празнична заря.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов