Курсанти първокурсници оцеляваха два дни сред природата

Мисия

22-05-2021, 13:00

Снимка:

НВУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всички курсанти първокурсници от Националния военен университет „Васил Левски“ завършиха успешно и втория етап от тренировката по оцеляване в природата. В рамките на два дни момчетата и момичетата трябваше да покажат натрупаните базови умения за лов и риболов, за преодоляване на водна и височинна преграда, разпалване на огън, връзване на възли и построяване на заслон. В един от учебните центрове бъдещите офицери имаха и алпийска подготовка.

„През първия етап, който беше преди месец, те учиха всичко това, което сега, във втория етап, прилагат на практика. Тренираха да правят примки и капани за различни животни, да ловят риба с подръчни средства, защото когато в близост има водоем, те ще могат да си осигурят риба, която е безценна храна за човешкия организъм. Убеден съм, че вече могат да подредят и да си запалят няколко вида огън и да си приготвят храната. Освен това знаят как да направят устройства за събиране и пречистване на вода, отново с подръчни средства“, коментира полк. доц. д-р Милен Иванов, началник на катедра „Специализирана подготовка“. И уточнява, че всички умения, които курсантите придобиват сега, са основа за провеждане и на тактическото оцеляване в пети курс.

„При оцеляването сред природата курсантите преминават през шест центъра, като във всеки център те се справят с определено предизвикателство. Може би най-трудни за тях са центровете, в които трябва да преодолеят водната и височинната преграда. Особено височинната, защото там се катерят по скали и се спускат след това по скалата. Учат се да се справят с обезопасяването си и да си имат доверие“, обяснява още полк. Иванов.

През втория етап курсантите задължително преспиват една нощ сред природата. „Когато тръгват, те приготвят раниците си точно с мисълта, че ще трябва да оцелеят навън. Носят лични вещи и дрехи, химически чорапи, за да са им сухи краката и храна. Този път имат и дъждобрани, защото се очаква дъжд. Трябва да имат най-нужното, но и да не им тежат твърде раниците, защото в тези два дни им се налага да направят и пешеходни преходи. Но никой не се връща по средата на учението, никой не се отказва, без значение колко му е трудно. Всички курсанти държат да завършат и завършват занятието“, казва още полк. Иванов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)