С представяне на книга за цар Светослав Тертер отбелязват 700 години от смъртта му

Мисия

25-05-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С представяне на книгата “Светослав Тертер. Полетът на орлето” Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново отбелязва 700-годишнината от смъртта на българския цар. Произведението е част от поредицата исторически романи на Павел Павлов.
Събитието ще се проведе на 26 май от 17,30 ч. в читалнята на културната институция. Слово за автора и книгата ще поднесе д-р Радка Пенчева от НЛМ къща-музей “Емилиян Станев”.
Павел Павлов е режисьор и писател. Автор е на 30 театрални постановки, 20 телевизионни игрални филма и над 50 спектакъла за телевизионния театър. Режисьор е на филмите “Язовецът”, “Вампир”, “Вечери в Антимовския хан”, “Омагьосаният камък”, “Есенно слънце” и др. Автор е на литературните творби “Бутилка в морето”, “Ездачът на мълнии”, “Дисаги – бивалици и небивалици” и мемоарната книга “Шепа мигове”.
Книгите от поредицата за Светослав Тертер са исторически романи, описващи времето на Тертеровци и сянката на татарската напаст, от която умело, но за щастие в крайна сметка безсилно, се е опитвала да се възползва Византия. Епохата, в която действат героите, е обрисувана убедително. Това е време на тревожна заплаха и на оплетени политически ходове, издребнели интереси, засилваща се роля на болярството с присъщия му сепаратизъм, резултат от процъфтяването на феодализма.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов