Група "Конкурент", Ицо Хазарта и Георги Христов ще пеят на Празника на Горна Оряховица

Мисия

25-05-2021, 13:46

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Макар и в по-малък мащаб, Горна Оряховица ще празнува на 29 май. Миналата година, заради извънредното положение, всички празнични прояви бяха отложени.
В празничния ден от 16.00 ч. на сцената на пл. „Георги Измирлиев“ ще започне танцовият спектакъл на Балетна школа „Грация“. В 17.00 ч. в Зала 1 на Общината започва тържествената сесия, на която ще бъдат връчени отличието за „Почетен гражданин“ и наградите за принос в различните сфери. Заседанието ще бъде предавано онлайн на видеостена на сцената на пл. „Георги Измирлиев“.
След сесията, пред сградата на Общината ще бъде издигнато знамето на Горна Оряховица, а кметът инж. Добромир Добрев ще поздрави всички жители и гости на града.
Празният концерт ще започне в 19.00 ч. Участие в програмата ще вземат младите таланти от вокалната школа при НЧ „Напредък – 1869“, група „Конкурент“, Ицо Хазарта и Георги Христов.
По традиция празничният ден ще завърши с пиро-музикален спектакъл.
По традиция 28 май е Ден за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. Акцент тази година е 145-та годишнина от обесването на Георги Измирлиев – помощник апостол на Първи революционен окръг и един от символите на града. Обесен е на 28 май 1876 г. в центъра на Горна Оряховица. На същото място на 18 октомври 1891 година е положен основният камък на паметника на Георги Измирлиев. Паметникът е дело на скулптора Марин Василев. През 1893 е построен пиедестал на паметника, а през 1909 година е направен бюстът. Паметникът е тържествено осветен на 6 септември 1910 г. През 2000 година Георги Измирлиев е обявен посмъртно за почетен гражданин на Горна Оряховица.
Ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред паметника на 28 май ще започне от 10.30 ч.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов