Горна Оряховица днес се поклони пред паметта на Георги Измирлиев

Мисия

28-05-2021, 13:21

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

28 май е Ден за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. На този ден преди 145 години в центъра на града е обесен Георги Измирлиев – помощник-апостол на Първи революционен окръг и един от символите на Горна Оряховица.
Днес с тържествен ритуал пред паметника бе отдадена почит към живота и делото на Македончето. На почетна стража застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. Да се поклонят пред героизма на Георги Имирлиев пред паметника дойдоха ръководството на Община Горна Оряховица, начело с кмета инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, учители и ученици от СУ „Георги Измирлиев“, представители на патриотични организации, политически партии, учебни заведения граждани. На ритуала присъства и правнучка на Георги Измирлиев Незабравка Ранчева.
След разгрома на въстанието в Търновския санджак е назначен специален турски съд. Заседанията му се превръщат в трибуна, където заловените съзаклятници достойно защитават каузата на националната революция. Извънредният съд осъжда 22 души. Вечерта преди изпълнение на присъдата ги питат кой къде желае да бъде обесен. Георги Измирлиев поискал да бъде в Горна Оряховица. Той сам слага примката на шията си с думите: „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството“. Макар и роден в Горна Джумая, Македончето е почитан като син на Горна Оряховица от признателните ни съграждани, каза пред присъстващите директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Десетокласникът от СУ „Георги Измирлиев“ Петър Патарински рецитира стихотворението „Ода за Георги Измирлиев“ от Антон Шиков, бивш възпитаник на училището.
От 30-те години на 20 век в Горна Оряховица се слага началото на необикновен ритуал – изявеният горнооряховски патриот Марин Дърлев прави нещо изненадващо. По време на ритуала, когато председателят на дружество „Юнак“ приближава паметника, за да положи цветя на признателност, Марин Дърлев неочаквано взема венеца, изкачва се до бюста, целува го по челото и премята венеца от живи цветя върху бронзовия образ на Измирлиев. Традицията днес продължи състезателят по борба от СКБ „Локомотив“ Николай Момъков. През 2021 г. на Държавно лично първенство по свободна борба за кадети завоюва първо място в категория 65 кг. на държавно лично отборен шампионат е на второ място отново в същата категория. Николай Момъков е включен в състава на националния отбор по свободна борба за възраст кадети, както и в разширения състав за Европейско и световно първенство по свободна борба за кадети.
През 2021 г. спортистите от СКБ „Локомотив“, които днес положиха цветен гирлянд на паметника, заемат отборно второ място на Държавно лично отборен шампионат от общо 60 състезаващи се от цялата страна отбори.
Венци и цветя пред паметника на Македончето бяха положени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от наследничката на Георги Измирлиев Незабравка Ранчева, от председателя на Общинския съвет Георги Измирлиев, от военно формирование 22 790, от Съюза на ветераните от войните;Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите; Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от СУ „Георги Измирлиев“, от патриотични организации, политически партии, учебни заведения, граждани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов