Кметът на Свищов бе удостоен с „Кристално огърлие“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци

Мисия

28-05-2021, 14:13

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев беше удостоен със специалната награда „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД).

Награждаването се състоя на 27 май 2021 г. в салона на Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ в Свищов по време на официално честване на 165 години от основаването на читалището. Сред гостите на празника беше заместник-председателят на Съюза – Любчо Василев, който поднесе приветствия към ПБНЧ от името на Председателския съвет и връчи поздравителен адрес от Станислав Почекански – председател на организацията. В своето изявление той съобщи пред аудиторията, че има удоволствието да присъства по два повода, след което покани на сцената кмета на Свищов.

Любчо Василев обяви, че по предложение на ЦИОФФ – Международният съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО и по решение на Председателския съвет на Съюза на българските музикални и танцови дейци се удостоява с голямата награда „Кристално огърлие“ –  Генчо Генчев. Наградата му се присъжда за изключителните му заслуги за опазване, развитие и популяризиране на българския фолклор и на българската култура. Василев подчерта нескритото отношение на Генчев към читалищното дело и активната му позиция по проблемите на читалищата. Той обяви още, че наградата се присъжда на хора, оказали обществено значима подкрепа на българската музикална и танцова култура, какъвто неоспорим принос има Генчо Генчев, в качеството му на читалищен деятел и кмет. За протокола беше отбелязано, че свищовският кмет е третия в страната, който получава високото отличие. Любчо Василев изрази и личното си мнение към личността и делото на наградения, като заяви, че според него направеното от Генчев в областта на културата и особено за българския фолклор има широк национален и дори международен отзвук.

Мястото и поводът на награждаването са избрани от СБМТД неслучайно. Традиция е тези отличия да се връчват на официални празници, годишнини и др. чествания в областта на изкуството и културата, свързани с мястото на живот и дейност на удостоения. Поради тази причина е избрана церемонията, посветена на 165 години от основаването на Първото читалище у нас.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов