Заместник-кметът Григор Минков се срещна с наследничка на Георги Измирлиев

Мисия

28-05-2021, 14:19

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заместник-кметът Григор Минков се срещна с потомката на Георги Измирлиев - Незабравка Ранчева. По-рано днес, наследничката на Македончето взе участие в ритуала по повод 145-та годишнина от обесването на помощник-апостола на Първи революционен окръг.
75-годишната Незабравка Ранчева е роднина на Георги Измирлиев по майчина линия. Нейният дядо Драган е син на брата на Македончето – Андон Измирлиев. Незабравка и двамата й братя са последните от рода и тя продължава да събира материали за измирлиевци. Прави го и като почитане на паметта на другия брат на Македончето – Димитър Измирлиев, който посветил живота си за опазване на паметта за рода и най-бележитата му издънка.
Незабравка Ранчева разговаря за историческата и родовата памет със заместник-кмета Григор Минков. Удовлетворена съм, че пазите пламенния дух на Георги Измирлиев. Надявам се някога да се открият и следи за костите на апостола, които също като тези на Левски са в неизвестност, сподели Ранчева. Изключителна чест е за мен да се срещна с потомък на един от символите на Горна Оряховица. Името на Георги Измирлиев е свято за всички наши съграждани, обърна се към гостенката заместник-кметът. От името на Общината Григор Минков й подари медна икона на покровителя на Горна Оряховица Свети Пророк Илия.
Нека пазим паметта за героите и се гордеем с делата им, но нека и да следваме техния пример, каза накрая Незабравка Ранчева.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)