МДТ с премиера на симфоничната приказка „Петя и вълкът“ в Деня на детето

Мисия

30-05-2021, 10:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Международния ден на детето екипът на Музикално-драматичния театъра „Константин Кисимов“ ще зарадва детската аудитория във Велико Търново с премиерен спектакъл на известната симфонична приказка „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев. Музикалната постановка ще бъде представена за първи път пред публика на 1 юни /вторник/ от 11 часа в голяма зала на МДТ. Спектакълът ще се играе и в две съботи през юни - на 12-и и на 26-и, също от 11 часа. 

„Петя и вълкът“ е красива музикална приказка, в която чрез игра и забавление малките зрители се запознават с инструментите от симфоничния оркестър. Интересното е, че образът на всеки герой в произведението се пресъздава чрез характерна тема, изпълнена от различен музикален инструмент или група инструменти. Образът на Петя е представен чрез струнните инструменти, а този на вълка – чрез валдхорни. Музикалният образ на дядото е пресъздаден чрез музикални партии на фагот. Птичката „звучи“ чрез изпълнение на флейта, патицата – чрез обой, а котката – чрез кларинет. Ударните инструменти озвучават ловците.

Великолепният спектакъл на „Петя и вълкът“ за великотърновска сцена е сътворен от режисьора Даниела Христова, диригент е Васил Вълчев, а над сценографията и куклите работи Христина Стоилова. В симфоничната приказка участват актьорите Стефка Златкова, Лиляна Иванова и Тони Христова заедно с оркестъра на МДТ „Константин Кисимов“. Разказвач в приказката е Цветелин Илчев.

В края на 30-те години руският композитор Сергей Прокофиев изпълнява поръчка на Централния детски театър в Москва за създаване на симфонична творба за деца. Вдъхновен от задачата, той се справя с нея само за 4 дни, като лично пише и текста на разказвача. Премиерата на „Петя и вълкът“ е на 2 май 1936 г., а диригент е самият Прокофиев.

Творбата бързо се превръща в любимо произведение на поколения деца по целия свят. Редица знаменитости от киното, музиката и дори политиката, влизат в ролята на разказвача и създават свои интерпретации на симфоничната приказка. През 1978 г. един известен британец записва гласа си към изпълнението на един от най-добрите американски оркестри и така се ражда албумът на компанията RCA Red Seal „Peter and the Wolf“. Прочутият Дейвид Бауи е четецът – разказвач, а Филаделфийският оркестър оставя характерния си звук в изпълнението на творбата под диригентството на легендарния Ойген Орманди. Бауи прави записа като коледен подарък за своя 7-годишен син.

Един от най-известните записи е на Европейския камерен оркестър под диригентството на Клаудио Абадо, а ролята на разказвача е поверена на поппевеца Стинг. През 2003 г. Боно (Пол Хюсън) от легендарната група Ю Ту, заедно с дъщерите си Джордан и Ева, рисуват декори към предстояща постановка на симфоничната приказка „Петя и вълкът“. Приходите от направените илюстрации към известното музикално произведение са събрани за ирландска организация, помагаща на хора, болни от рак.

Разказвачът от „Петя и вълкът” е звучал и с гласовете на легендарните актьори Жерар Филип, Ленард Бърнстейн, Роми Шнайдер, Питър Устинов, Бен Кингсли, Шарън Стоун. През 2004 г. Михаил Горбачов, Бил Клинтън и София Лорен получават награда „Грами” за аудиоверсията на „Петя и вълкът“. Записът се осъществява от Руския национален оркестър под диригентството на носителя на „Грами“ Кент Нагано. Двамата президенти даряват своите хонорари за благотворителност.

Билети за премиерния спектакъл на симфоничната приказка за деца „Петя и вълкът“ във Велико Търново се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов