Доц. д-р Иван Бъчваров е новият почетен гражданин на Горна Оряховица

Мисия

30-05-2021, 13:23

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

11 достойни мъже и жени бяха отличени за принос в различни сфери

Единадесет достойни горнооряховчани бяха отличени тази година за принос в различни сфера. Наградите бяха връчени по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод Празника на Горна Оряховица.
Доц. д-р Иван Бъчваров бе удостоен тази година със званието „Почетен гражданин на Община Горна Оряховица“ посмъртно. Плакета получи Иван Момъков – председател на Постоянната комисия по образование и култура, съвносител на предложението за удостояването на Иван Бачваров със званието, но най-вече истински негов приятел.
Иван Бъчваров беше като огъня – може да те стопли, но може и да те изгори. Минаха 10 г. от смъртта му, но той е жив в мен, жив е в голяма част от хората в тази зала. Тази награда не е за него, мъртвия, а за нас, живите, за това, че имаме памет и че тачим хората, които по някакъв начин са допринесли за нашия смислен живот. Сред толкова много безсмилсици, които ни се случват. За тези 10 г. съм сигурен, че щеше да напише няколко книги, в които по неговия си начин да ни покаже как са живели предците и защо ние днес живеем по този начин. И да прогнозира как ще живеем в бъдеще. Вярвам, че и в този момент Иван Бъчваров ни гледа отнякъде и ни казва „Честит празник, горнооряховчани, обичам ви!“, не скри емоцията си Момъков.
От 1981 г. до последните си дни Иван Бъчваров е директор на Исторически музей – Горна Оряховица. През тези 30 години има значителен принос към развитието на музейното дело и културно-историческото наследство на Горна Оряховица, общината и страната.
От 1985 г. до 1991 г. Иван Бъчваров е част от екипа, който провежда редовни археологически проучвания на антична и средновековна крепост Ряховец. От 1989 г. до 1992 г. е ръководител на археологическите проучвания на два некропола от края на ХІV в., разположени в землището на с. Янтра.
Иван Бъчваров има съществен принос за обособяване на Исторически музей Горна Оряховица, като го преобразува от филиал на Окръжен музей – Велико Търново в самостоятелен Общински музей, а след това обогатява структурата му с Етнографски музей – Долна Оряховица и Къща-музей „Асен Разцветников“ в с. Драганово. Негова е и идеята за създаване на Туристически информационен център в Горна Оряховица през 2004 г. като филиал на музея. Автор е на много книги, статии и съобщения в научни списания и сборници, местния, регионалния и националния печат, както и телевизионни предавания в местни и национални телевизии.
В последното десетилетие от живота си Иван Бъчваров организира в Исторически музей – Горна Оряховица представянето на няколко серии от тематични изложби, с които по атрактивен начин представи забравени и слабо известни експонати и факти от историята и бита на града. Най-известни сред тях остават „Пороците на горнооряховчани“, „Навиците на горнооряховчани“ и „Традиционни занаяти на Горна Оряховица“. Някои от експозициите и до днес гостуват на много от музеите в страната и допринасят за популяризиране на Горна Оряховица.
Трима са тазгодишните носители на наградата за принос в сферата на образованието – Донка Ганчева – Спасова, Кремена Енчева и Радослав Гатев.
Донка Ганчева – Спасова е старши учител в ДГ „Елена Грънчарова“ с над 40-годишен опит в сферата на предучилищното образование. Прилага и утвърждава най-разнообразни форми на взаимодействие с децата и техните семейства, участва в дейности по проекти и национални програми за развитието на образованието. Успешно работи в областта на приобщаване на деца в риск и деца със специални образователни потребности.
Имам късмета, че преди 40 г. избрах учителската професия и че попаднах на точното място. Благодарна съм на ДГ „Елена Грънчарова“, на Десислава Бошнакова и на всички колеги, че са толкова креативен екип и че имам възможността да извървя професионалния си път сред тях. Благодаря и на Община Горна Оряховица, че оцени труда ми, каза, получавайки наградата си, Донка Ганчева-Спасова.
Кремена Енчева е дългогодишен учител в начален етап на образование. От 2018 г. е част от колектива на СУ „Георги Измирлиев“. Колегите й я определят като учител-иноватор. Втора година успешно прилага проектно базирано обучение по гражданско образование. Използва информационните технологии и интернет в ежедневието за своите ученици. Обогатява учебния процес с интересни факти и занимателни елементи. За активното използване на иновации в учебно-възпитателната дейност на 24 май Кремена Енчева бе отличена от ръководството на училището с грамота „Напредък“.
Тази награда е чест и отговорност. Благодаря на ръководството на СУ „Георги Измирлиев“ и на екипа, без които нищо от това нямаше да се случи. Благодаря на обществеността и родителите, че ми поверяват най-ценното си – своите деца. Всеки ден благодаря на Бог, че съм учител, сподели и Кремена Енчева секунди преди да остави посланието си в Летописната книга на Горна Оряховица.
Радослав Гатев е възпитаник на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ - специалност „Системно програмиране“ Това дава и началния тласък в развитието му като програмист. Завършва факултета по Математика и Информатика към Софийския университет. Две поредни години печели наградата за значим професионалист на Microsoft. Той е и един от най-младите носители на това отличие. Развива собствен блог, публикува научни статии свързани с програмиране и нови технологии. Именно блогът му помага да получи предложение от американско издателство за издаване на книга, написана от него. Радослав е автор на първата си книга за програмиране и компютърни технологии – „Introducing Dapr“, която ще излезе на пазара на 7 юни тази година.
Ако успееш тук, ще успееш навсякъде. Този надпис стоеше в Електрото. Наскоро осъзнах какво всъщост означава той. Благодаря на всички учители, които срещам, бяха думите на Гатев.  
С наградата за принос в сферата на културата отличията са за Ваня Николова и Стела Дойкова.
Горнооряховчанката Ваня Николова се дипломира като магистър в Историческия факултет на СУ „Климент Охридски“. От 2001 г. започва работа като сценарист в тв шоу „Сблъсък“ по btv. Следващата година дебютира в документалното кино като сценарист във филма „Млади сърца“. През 2005 г. е изпълнителен продуцент на тв предаването „Тройка по никое време“, а от 2006 до 2009 г. оглавява българската редакция на италианското лайфстайл списание „Макс“. От следващата година започва работа като сценарист в първия сезон на криминалната тв поредица „Под прикритие“ по БНТ и става главен сценарист на втория сезон. Сезонът е отличен с награда за най-добър сериал на българската филмова академия и е в официалната селекция на международния фестивал за тв продукции „Златна нимфа“, Монте Карло. Работи като главен сценарист на сериалите „Четвъртата власт“ (БНТ) и „Връзки“ (btv). Дебютът си като сценарист в игралното кино прави с филма „Голата истина за група „Жигули“.
На учителите, запалили я по литературата и историята, благодари и Ваня Николова, която получи награда за принос към културата. Културата е състояние на духа и на ума, обърна се към съгражданите си Николова.
Стела Дойкова завършва музикална паралелка в СОУ „Вичо Грънчаров“Приета е с отличен успех в АМТИИ „Асен Диамандиев“ в Пловдив в специалност „Педагогика на обучението по музика“. От ІІ курс изучава втора специалност-класическо пеене. Ученичка е на оперната прима Христина Ангелакова. Участва в много музикални проекти и концертни изяви. През 2016 г. е поканена от Аделина Колева да ръководи детския вокален състав към НЧ „Напредък – 1869“. Скоро след това съставът е преименуван на „Music sounds“. В него участват деца от 5 до 10-годишна възраст. За последните две години изпълнителите на Стела Дойкова и вокалният състав печелят изключително много награди от родни и международни конкурси. Само за 2020 г. нейната ученичка Кристина Енчева завоюва 11 първи, 2 втори и 1 трето място в онлайн конкурси в чужбина.
Големите благодарности на Стела Дойкова са към НЧ „Напредък 1869“ в лицето на председателя му Атанас Петров, към родителите и най-вече към децата, с които работи.
За принос в развитието на здравеопазването тазгодишните носители на наградата са д-р Дария Пулова – Макавеева и д-р Тодор Михнев.
През 1985 г. д-р Дария Пулова започва като лекар в Отделението по педиатрия на тогавашната Общинска болница в Горна Оряховица. От 1990 г. до 2007 т. е преназначена в отделението по инфекциозни болести на МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Придобива специалност „инфекциозни болести“ и от 2007 г. е началник на инфекциозното отделение. На тази длъжност работи и до днес.
Всеки лекар от нашата Болница заслужава да получи тази награда. На това място заслужават да са и всички сестри, без които нямаше да успяваме, сподели д-р Макавеева.
И още един лекар свързан с това отделение бе отличен за принос в здравеопазването. Д-р Тодор Михнев започва работа през 1978 г. в Инфекциозно отделение – 20 години е началник, а след пенсионирането е ординатор.През 1984 г. е отличен с почетна значка „Отличник“ на  МНЗ. 14 г. работи в Спешна медицинска помощ, а от 2000 г. – в системата на доболничната помощ в Долна Оряховица.
Д-р Михнев също сподели наградата си с колектива на Инфекциозното отделение и с всички, с които работи.
За принос в развитието на спорта бяха отличени боксьорът Борислав Иванов и треньорът по акробатика Николай Михайлов.
Борислав Иванов е професионален състезател по бокс и помощник-треньор в Боксов клуб „Локомотив“, където тренират над 20 момчета и момичета до 18-годишна възраст. През тази година 15 картотекирани състезатели на клуба ще вземат участие в Държавните първенства по бокс. За изминалите три години под ръководството на треньорите Захари Мутафчиев и Борислав Иванов, клубът има завоювани 5 златни, 4 сребърни и 18 бронзови медала. Като професионален състезател Борислав Иванов има изиграни 11 боксови срещи, три от които с международно участие. В момента горнооряховският състезател е на първо място в професионалната ранглиста от българските боксьори в средна категория.
Повече млади спортисти пожела на Горна Оряховица Иванов, получавайки наградата си и изказвайки благодарности към кмета инж. Добромир Добрев за безрезервната подкрепа, оказвана на спорта.
Николай Михайлов е успешен състезател и дългогодишен треньор по спортна акробатика. През 2014 г. основава КСА „Акро Нова“, който е приемник на СКА „Локомотив“. От тогава всяка година клубът приема домакинства на Държавните шампионати, турнири „Млад акробат“ и лагери на националния отбор. Всяка година състезателите на клуба се нареждат на призови места, като вземат и участия на европейския и световния подиум. За 2021 г. след проведени контроли на БФСА, от клуба са одобрени двойка жени и тройка жени във възраст 11-16 г. за участие в Световното първенство през юни в Женева, Швейцария.
Без Община Горна Оряховица, родителите и децата тази награда нямаше да я има, е равносметката на Михайлов. Треньорът сподели, че връченото му днес отличие го задължава още повече да работи за града и неговите деца.
За принос в сферата на икономиката тази година бе отличен управителят на фирма „Зони“ Николай Величков. Основната му дейност е строителство на жилищни и промишлени сгради и прилежащата инфраструктура. От 2017 г. фирмата започва проектиране и изграждане на жилищни сгради в кв. „Пролет“ в Горна Оряховица и до момента са изградени и въведени в експлоатация над 40 апартамента и магазина с площ около 3 500 кв. м. През тази година започва изграждането на нови жилищни сгради с магазини и гаражи, като предстои да се направят 36 апартамента и 9 търговски обекта.
Щастлив съм да получа тази награда, която всъщност е за всеки един чен на екипа на фирмата ни. Благодаря на кмета и на общинските съветници, които не спират да работят за Горна Оряховица. Благодаря и на партньорите ни „САГА 2000“ и „Монолит“, сподели Величков.
Отличието за принос в социалната сфера тази година бе присъдено на Зоран Мамучевски. Роденият в гр. Берово, Северна Македония, през 2012 г. е ръкоположен за свещеник и назначен за предстоятел на строящият се тогава храм „Св. Три Светители“ в кв. Пролет“ в Горна Оряховица. За кратко време с помощта на дарители, отец Зоран успява да довърши строителството. Под негово ръководство започва да се развива успешно и социално-културна енорийска дейност. През 2016 г. в храма отваря врати първата църковна кухня в цялата Великотърновска епархия. Сега в тази кухня, благодарение на благодетели 100 души получават топла храна шест дни в седмицата.
Енорийската дейност на отец Зоран се допълва и издаването на книги на църковна тематика, неделно училище, арт работилница към храма. Зоран Мамучевски е член на УС на Фондация „Дякония и мисия“, съучредител на Сдружение „От сърца за сърца“ и председател на баскетболен клуб „Локомотив“ в горна Оряховица.
Тази награда е за всички, които помагат на социалната кухня, сподели отец Зоран, и благодари на Великотърновския митрополит Григорий за отеческите напътствия, на инж. Добрев за подкретата и на съпругата си, която винаги е до него. Всеки ден в този град срещам хора, които ми показват, че доброто съществува. Правете това, което искате да ви се прави, бе заръката на отец Зоран.
Тази година на тържествената сесия бе връчена и една по-специална награда. С „почетен знак на Горна Оряховица“ бе удостоена МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Отличието е за значимият принос и заслуги към гражданите на общината в борбата с пандемията от COVID-19. Почетният знак получи управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов от името на екипа на Болницата. Д-р Иванов благодари обаче не само на колегите си в Болницата, но и на тези от Спешната и от доболничната помощ, както и на инж. Доброимр Добрев. Не върнахме нито един пациент. Мерилото за едно общество е грижата му за по-слабия, сподели д-р Иванов един от принципите в работата на МБАЛ.
След тържествената сесия пред сградата на Общината бе издигнато знамето на Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев поздрави всички горнооряховчани по повод празника. Нека продължим да работим заедно, да споделяме трудностите и удовлетворението от успехите! Нека носим винаги Горна Оряховица в сърцата си, обърна се към съгражданите си инж. Добрев.
Благослов за здраве и благоденствие на горнооряховчани отправи Великотърновският митрополит Григорий.
Специален поздрав с авторска песен за Горна Оряховица имаше от учениците на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и от балет „Калина” при НЧ Напредък – 1869”.
Празникът продължи с концерт на пл. „Георги Измирлиев”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов