Министерство на културата дава близо 28 000 лв. за археологическо проучване и консервация на Ряховец

Мисия

01-06-2021, 13:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Археологическите проучвания на крепостта Ряховец ще продължат и през 2021 г. За разкопките този сезон Исторически музей – Горна Оряховица ще получи 27 945 лв. по проект, одобрен за финансиране от Министерство на културата.

Първите археологически проучвания на крепостта са проведени в периода 1985–1991 г. От 2015 г. обектът получава статут с категория „национално значение“, като след 25-годишно прекъсване с финансови средствата осигурени от Община Горна Оряховица, са подновени археологическите разкопки от екип с ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководители Мая Иванова и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново). През изминалите шест археологически сезона са открити структури и детски скелет от III–II хил. пр. Хр., трите порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, подови нива на жилища, огнища, пещ и скелети от ХII–ХIII в. През последните две години се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда от ХIII век, ями от ХI век и вероятен ров от тракийския период на обитаване на крепостта през ІІ–І в. пр. Хр.

Предвижда се археологическите разкопки да започнат през месец септември, като продължи проучването на северната крепостна стена и вътрешните терени, а в южното подградие се разшири проучваната площ в западна посока, с цел разкриване на нови структури.

И през това лято ще продължат свързаните с проучванията дейности на горнооряховския музей с доброволци и ученици, част от образователната инициатива Археологическа школа „Ряховец“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)