Делегация от НВУ участва в Семинар на ректорите на военните академии в Европа

Мисия

01-06-2021, 13:34

Снимка:

НВУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Делегация от Националния военен университет „Васил Левски“, водена от началника на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов, участва в Семинар на ректорите на военните академии в Европа. Заедно с бриг. ген. Маламов пътуваха зам.-началникът по учебната и научната част полк. доц. инж. Николай Урумов и полк. доц. д-р Невена Атанасова - Кръстева, Еразъм координатор в професионално направление „Национална и регионална сигурност“.

Срещата, която е събитие от висок ранг от Европейската инициатива за обмен на млади офицери, вдъхновена от Еразъм+, беше домакинствана от Военната академия в Лисабон, Португалия.

В семинара на ректорите участваха офицери, ректори и зам.-ректори, представители на военните академии от сухопътните, военно-въздушните и военно-морските сили от Австрия, България, Белгия, Румъния, Гърция, Италия, Нидерландия, Чехия и Словакия, представители на Европейския колеж за сигурност и отбрана в Брюксел и независими експерти в областта на образованието от Европейския съюз.

Как се е отразила пандемията върху обучението и подготовката на курсантите е била една от основните теми, която са обсъждали участниците в срещата. Ректорите на Военни академии и университети са споделяли натрупаните през последната година и половина уроци, добрите и неуспешните практики и придобития ценен опит за това как всяка една военно-образователна система се е справила в тази ситуация.

„Представиха ни възможностите за развитие на нов проект „Европейски военен университет“, който в момента Европейския съюз предлага за обсъждане пред военно-образователните институции. Дискутирани бяха и изключително важните за всички военни академии разработки на „Секторната квалификационна рамка за военната професия“, коментира полк. Атанасова.

„Много ползотворни за мен бяха срещите ми с колеги от други военни академии и разговорите за бъдещи контакти и съвместни проекти. С всички тях обсъждахме възможностите за рестартиране на обмена на преподаватели, студенти и курсанти по програмата „Еразъм“, които в последната година и половина пострадаха сериозно заради пандемията“, каза бриг. ген. Маламов.

Началникът на НВУ е използвал първото присъствено международно събитие, за да връчи специален сертификат за заслуги на полк. доц. д-р Хари Гел от Австрия. „Полк. Гел е председател на Групата за прилагане на Европейската инициатива за млади офицери, вдъхновена от програма „Еразъм+“ и е представител на Терезианската военна академия, където е началник на международния офис. Когато започна пандемията, имаше български курсанти на мобилности с цел практика по програма „Еразъм+“ в осем държави. Наложи се екстремно да приберем всички момчета и момичета у дома, някои от тях с военен транспорт и именно полк. Гел оказа изключителна организационна и лична подкрепа на курсантите, които бяха в Словакия и Австрия. Благодарение и на него, и на нашето военно аташе във Виена, всички се прибраха живи и здрави. По предложение на екипа, който работи по „Еразъм“ програмата във Военния университет, Академичният съвет взе решение да наградим полк. Гел със специална грамота за заслуги за неговия изключителен принос за развитието на сътрудничеството между нашите две военни институции“, допълва бриг. генерал Маламов.

Той е връчил на полк. Хари Гел отличието на церемония пред всички участници в срещата. Бриг. ген. Маламов е удостоил с почетния плакет на Националния военен университет генерал-майор Луис Баптиста, ректор на Военната академия в Лисабон в знак на благодарност за неговото гостоприемство и прекрасната организация на семинара.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)