ПУДООС одобри проект на Общината за допълнително водоснабдяване на Горски долен Тръмбеш

Мисия

02-06-2021, 11:08

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът на Община Горна Оряховица за допълнително водоснабдяване и реконструкция на съществуващи водопроводи на Горски долен Тръмбеш е одобрен от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Той е на стойност 1,2 млн. лв. и е изготвен съвместно с ВиК „Йовковци“. Проектът предвижда да бъде изградено отклонение от Върбица, което да захранва селото с вода от язовир „Йовковци”.
С реализирането на проекта ще се реши един много сериозен проблем за селото, който особено наболява през летния период. Населеното място, което е с над 300 жители, се водоснабдява от кладенци. Те се намират в по-ниската част на селото и когато годината е сушава, тези кладенци пресъхват и дълго време хората остават без вода, коментира кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Общината съвместно с ВиК „Йовковци“ направи работен проект, който беше внесен в ПУДООС. Получихме одобрението и се надявам се в рамките на годината да се проведат обществените поръчки и през следващата година да се изгради така нужния за селото водопровод, каза още градоначалникът.
Инж. Добрев информира също, че Общината е внесла във ВиК „Йовковци” работен проект за водопровод, канализация и пречиствателна станция за Драганово. В селото има същия проблем. По високите части на населеното място, хората редовно остават без вода, особено през летните месеци. С разработения проект водното дружество може да кандидатства пред ВиК холдинга или МОСВ.
В Общината се подготвя и нов проект за последната част от изграждането на канализация в Долна Оряховица. Във втория град на общината предстои да започне изграждането на голяма част от канализационната мрежа, за която има осигурено финансиране от 2,8 милиона лева. Заради обжалване на процедурата за избор на изпълнител, този проект все още се бави. Очаква се скоро ВАС да отхвърли окончателно възраженията и да започне строителството, с реализирането на което градът ще е има изградена канализация на близо 85%. Ако се реализира и подготвяният в момента проект, Долна Оряховица ще има почти на 100% изградена канализация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов