Проучване: Жителите и бизнесът в община Велико Търново искат по-добри образование и икономика

Мисия

02-06-2021, 15:27

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Анкетни проучвания сред граждани, НПО-та и бизнеса са извършени от екипа, разработващ Плана за интегрирано развитие на Община Велико Търново за периода 2021-2027 г. Анкетите са обхванали стратегическата част на документа: визия, приоритети, мерки и др.

Община Велико Търново се развива към добро, но по-бавно от очакваното. Това е преобладаващото мнение в анкетите и при граждани /52%/, и при организации /55%/. 18% от запитаните граждани смятат, че общото състояние на Общината се е влошило. При организациите този процент е 16. 15% от жителите смятат, че Общината се е променила бързо към по-добро, при организациите процентът е с един нагоре.

Като най-големи проблеми в общината анкетираните граждани посочват инфраструктурата и липсата на достатъчно паркоместа. За организациите, участвали в допитването, водещ проблем също е инфраструктурата, както и пътищата извън населените места. Бизнесът, обаче посочва и друг свой тежък проблем – липсата на достатъчно квалифициран персонал.

И организации, и граждани оценяват високо състоянието на културно-историческото наследство в община Велико Търново. Те дават добра оценка на образованието и сигурността, както и на местния туризъм.

През следващите 7 години, според гражданите приоритет на общинското ръководство трябва да бъде подобряването на техническата и транспортната инфраструктура, околната среда и подобряването на средата на живот. За бизнеса водещ приоритет трябва да бъде икономическото развитие в община Велико Търново.

Седем тематични фокус групи бяха формирани относно Плана за интегрирано развитие на Община Велико Търново. Те проведоха работни срещи на 31-ви май и 1-ви юни. В тях се включиха 66 души, всеки от които можеше да посочи по три проблема и три визии за региона. Задължително беше да посочат и три приоритета, по които да се работи, за да бъдат постигнати тези визии. Участниците във фокус групите са посочили като проблеми достъпността, липсата на условия за масов спорт, както и презастрояването на определени части от старата столица. Зелен и чист град, качествено образование и културно-историческо наследство са сред посочените визии.

Планът за интегрирано развитие на Община Велико Търново /ПИРО/ определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на Община Велико Търново за периода 2021-2027 г. Документът обвързва предимствата и потенциала за развитие на местно ниво с ясно дефинирана визия, цели и приоритети, свързани общо от стремежа към по-висок жизнен стандарт на хората в общината и устойчиво развитие на територията. Неговите структура и съдържание са нормативно определени, като с тях можете да се запознаете тук.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов