Показват над 1 000 чистопородни животни на Националния събор на овцевъдите

Мисия

06-06-2021, 13:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 1000 чистопородни животни – овце, кози, кучета и коне ще бъдат  показани на предстоящия Национален събор на овцевъдите. Деветото издание на най-голямото браншово събитие у на ще се проведе от 18 до 20 юни т.г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново.

В две обособени зони с обща площ от 1200 кв.м. ще са специализираните изложения на овце и кози. Стопани от цялата страна ще покажат над 600 селектираните животни от  22 породи овце (Асаф, Аваси, Синтетична популация българска млечна, Черноглава Плевенска, Старозагорска, Каракачанска, Медночервена Шуменска, Дъбенска, Реплянска, Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Бергамска, Лакон, Средностаропланинска, Елин Пелинска, Копривщенска, Родопски цигай, Среднородопска, Вакла Маришка, Североизточнобългарска тънкорунна, Декоративни) и 5 породи кози (Калоферска дългокосместа, Българска бяла млечна, Боер,  Алпийска, Тогенбургска)йска, Тогенбургска), както и редки автохтонни и високопродуктивни видове.

В дните на събитието край Петропавловския манастир ще могат да се видят най-големите коне-тежковози в страната, както и различни видове магарета. Ще има изложение на кучета и специално представяне на клубовете на Българско овчарско  и Каракачанско куче.

На събора ще се има атрактивни фермерски състезания по ръчно доене и стрижба, машинен млеконадой на кози, за на-тежък коч, най-добро сирене и кашкавал, теглене на товари от коне-тежковози, изложение на селскостопанска техника, оборудване и специализирана литература са подготвили организаторите за четирите дни на събора.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е изложението на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. В него ще се включат 30 стопани от цялата страна, преработващи собствено мляко. В отделна зона ще е биопазарът с натурални и екологично чисти  храни и продукти.       

Съборът на овцевъдите по традиция ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура, традиции и фолклор. И тази година ще има кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки, а специална изненада ще са многото забавления и етно атракциите за цялото семейство.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

         

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)