За пръв път детска балетна школа ще участва на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“

Велико Търново Лайф

08-06-2021, 13:05

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В магията на балетното изкуство ще се потопят жителите и гостите на старата столица, благодарение на детската школа за класически балет „Класика“ към читалище "Надежда 1869". За пръв път на голяма сцена и то не къде да е, а под звездното небе на историческия хълм „Царевец“ , децата от балетната школа ще представят спектакъла „Лешникотрошачката“ по време на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ . Вълнението е огромно, защото до този момент нито една детска школа не е участвала на този фестивал. Малките любители на изкуството се подготвят за това участие повече от година.

В спектакъла „Лешникотрошачката“ ще вземат участие всички 50-сет деца от балетната школа. 38 репетират 3 пъти седмично в салона на читалище "Надежда 1869" във Велико Търново, а останалите 12 са от Полски Тръмбеш, където също Марин Удварев преподава изкуството. Специално за голямото събитие са ушити 110 костюма, които са дело на Надежда Николова и Олга Атрошенко от гр. Варна. Те шият всичко собственоръчно, за да може малките принцеси да изглеждат като истински балерини на сцената.

Хореографията съвсем не е за подценяване, нищо че е пригодена и за най –малките. Музиката е на Пьотър Чайковски, а постановката е дело на художествения ръководител Марин Удварев. Той ще предложи на зрителите истински шедьовър. Детския балетен спектакъл "Лешникотрошачката" по нищо не отстъпва на спектаклите, представяни от големите балетни трупи.

Представлението е две действия – най - малките балерини ще бъдат повече от 40мин на сцената. Те ще се превръщат в мишки, в снежинки и ще бъдат истински герои в приказката на малката Маша, която всъщност е главната героиня. В ролята на малката Маша ще бъде 10-годишната Нели Тончева. Ръководителите на школата се придържат и към оригиналния сюжет. В Коледната нощ Маша получила подарък дървена играчка – лешникотрошачка с форма на войник. След като гостите си отишли, Маша останала сама и заспала. В съня й обаче, всички кукли и играчки оживяват и започват да воюват с армията на сивите мишки, предвождани от своя цар. Лешникотрошачката се превръща в красив младеж – принц, а малката Маша става красива принцеса. И тук е моментът да споменем и другите главни герои – 14-годишната Магдалена Христова в ролята на Маша ( вече като голяма принцеса) и 22-годишният Фиорди Лоха – албанец, който е премиер солист на Старозагорския балет. Магдалена или Маги, както я наричат всички, от 3-годишна е завладяна от магията на балетното изкуство. Има подкрепата на родителите си, а най – голяма помощ получава от Марин Удварев. Още преди години, Маги е поканена в София, за да учи балетно изкуство, но тя предпочита да работи с г-н Удварев в малкия град, заради доверието и професионализма, който открива в него. Сега се сбъдва детската й мечта – да танцува на „Царевец“, да бъде главна балерина в спектакъла и да бъде под светлините – и на звездите и на прожекторите. Следващата й мечта е да предаде изкуството на идните поколения – да бъде хореограф и да има собствена школа.

За изненада на публиката, в спектакъла са включени и няколко майки, които са приятели на школата. Целият спектакъл се случва благодарение на родителите и децата.

"Сцена на вековете - Поглед към бъдещето" е специалният нов модул на фестивала насочен към детката аудитория. Първият спектакъл от тази програма е на Балетна школа "Класика". Тя е създадена в началото на 2019 г. от Десислава Христова и Марин Удварев. В нея се обучават деца на възраст от 3 до 18 години. Премиерата на „Лешникотрошачката“ ще бъде на 11.06.21г. в МДТ „Константин Кисимов“. Събитието е част от културния календар на Община В. Търново и се осъществява благодарение на нея. Представлението е с покани, заради малкото свободни места в залата, поради мерките за безопасност. Но за сметка на това на 05.07.21г. от 21ч. на Царевец всички могат да се насладят на приказната атмосфера, която създават децата от балет „Класика“. Представлението е безплатно. Още през зимата „Лешниктрошачката“ трябваше да завладее сърцата на публиката,но заради епидемиологичната обстановка, спектакълът беше отложен. И въпреки че е лято, сюжетът ще предложи на зрителите магична атмофера, приказни герои и много детски усмивки.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов