Засадиха 66 чинара в чест на 66 бебета, родени с помощта на програма Инвитро на община Велико Търново

Мисия

09-06-2021, 10:53

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

66 чинара бяха засадени днес в парк „Колю Фичето“ във Велико Търново по повод 10-годишнината от програма за асистирана репродукция на община Велико Търново. „Гората на децата“ наброява толкова дръвчета, колкото бебета са се родили през изминалите години с помощта на общинската програма – 66.

Днес множество двойки, сдобили се с детенце благодарение на програма „Инвитро“, дойдоха на създаването на горичката. На събитието присъстваха директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова, главният експерт в Дирекцията д-р Диляна Вачкова, както и представители на фондациите „Искам бебе“ и „Зачатие“, които са партньори на Общината в програмата за асистирана репродукция.

22 двойки с репродуктивни проблеми са одобрени за финансиране през настоящата 2021 г. Три от тях вече имат по едно дете благодарение на общинската програма „Инвитро“ и сега мечтаят за второ, разказа д-р Вачкова. Двойките получават по 2 000 лв. от общинския фонд, като сумата, ако не се изразходва през календарната година, се прехвърля за следващите две. „Това е съобразено и с тежката пандемична ситуация, в която изпаднахме миналата година.“ – допълни д-р Диляна Вачкова.

Д-р Мария Симеонова бе една от щастливите майки, дошли на засаждането на „Гората на децата“ в кв. „Колю Фичето“. „Изключително съм благодарна на община Велико Търново за помощта, защото пътят, който извървяхме, беше много труден, докато се появи Михаил. Но искам да кажа на жените, които се борят – да не се отказват, защото мечтите се сбъдват!“ – подчерта д-р Симеонова. Малкият Михаил е второ дете в семейството на докторката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов