Отличен старт на сезона за Дани Арсов в картинг шампионата

Спорт

10-06-2021, 12:31

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Макар и в условията на ограничения и епидемиологична обстановка, натрупаният от Българката федерация по картинг - Национални картинг серии опит позволи настоящия сезон в родния шампионат да започне в срок - без отложени или отменени състезания. Така - на практика, намирайки се вече в средата на шампионата - 3 кръга след началото му, след 2 втори и 1 първо място и изключително убедително и впечатляващо представяне, великотърновският пилот Данислав Арсов, шампион за последните 3 години в 2 различни класа, води убедително с 41 точки пред втория и 54 - пред третия.

"Участието на сръбски състезател в първия кръг - с тунингован, 4 пъти по-скъп от на останалите участници двигател, с какъвто няма право да се състезава в голяма част от официалните европейски шампионати, и който му осигурява предимство от 0.4 до 0.6 сек. на обиколка, ни изненада. Ако добавим и традиционно не особено добрия старт на всеки сезон за нас - предвид липсата на тренировъчен процес и предсезонна подготовка, Дани на практика нямаше никакъв шанс дори да се бори за първото място. Реално трябваше в този първи кръг много бързо да се преориентираме и да пренасочим усилията си към "минимизиране на загубите", при което постигнатото второ място бе оптималния за нас резултат.
Във втория кръг (проведен също на пистата в град Хасково, но при променена конфигурация на трасето), само с каране Дани успя да компенсира предимството от тунингованата машина на сръбския пилот до едва 0.076 сек. в квалификацията. В състезателни условия обаче - в маншове от по 16 и 22 обиколки - настройките и агресивният стил, с който се опитваше да компенсира по-слабата си машина, отново не му дадоха шанс да се бори за първото място. Но както сам Дани каза в интервю след края на надпреварата: "Нашето състезание не е с този пилот, а с останалите момчета, с които караме при равни условия", които и в този кръг победихме повече от убедително.
През втората половина (22-23) на месец май, с генералната подкрепа на фирма Енчо Енчев - ЕТЕ ЕООД и с помощта отново на Автоморга Велико Търново и BARDAHL-България, както и на нашите нови приятели от Автосервиз ROUTE 66 гр. Лясковец, успяхме да направим първото си истинско международно състезание в сърцето на Европа - първи кръг от шампионата на Централна и Източна Европа (CEE Rotax Max Challenge ) на пистата в град Тринец, Чехия. Определено - няма как да сме доволни от представянето си там - 13-а позиция от 20 участници не е класиране, което би ни накарало да се гордеем.
От друга страна обаче - погледнато чисто реалистично и обективно - това класиране е може би повече от добро предвид съвкупността от проблеми и лош късмет, които ни съпътстваха в цялото мероприятие, и които доведоха до това, че в деня на състезанието Дани трябваше само след 8 тренировки по 10 мин. (реално по-малко от 90 обиколки) да се състезава с деца, които имат хиляди обиколки на тази писта и десетки хиляди на подобни, които нямат АБСОЛЮТНО нищо общо с пистите, на които сме карали до сега.
Въпреки всичко Дани се бори мъжки и ако най-бързата му обиколка в квалификацията не беше провалена от по-бавен състезател, а в 2 от трите финала не беше изблъскван и завъртан, и загубвайки мястото си в средата на колоната да се налага вече от последна позиция да се придвижва напред, категорично можехме да сме напред в 10-ката, а при добро стечение на обстоятелствата - дори в 6-цата.
Положителното, в крайна сметка е, че успяхме да извлечем максимална поука както от гостуването на сръбския пилот в България, така и от изключително кратката ни авантюра в Чехия. След много анализи и амбицирани да покажем че можем, за третия кръг от нашия шампионат, провел се през изминалия уикенд (05-06.06.2021 година) на пистата в град Кюстендил, поехме риск и направихме сериозна промяна в концепцията за настройки на машината. И както винаги - Дани беше над всички в скромния ни екип - само за един ден тренировки успя да преобърне на 180 градуса стила си на каране, а резултатът успя да впечатли всички на и около пистата, като в половината от втория финал караше с квалификационно темпо и дори подобри времето си от квалификацията, подобри предишното най-добро време на трасето в своя клас с над 0.6 сек., победи във всеки от състезателните маншове с почти половин обиколка преднина, а карането и резултатите му бяха една от най-коментираните теми през двата състезателни дни.
Постигнатите резултати (с настройки и стил на пилотиране - характерни за европейските шампионати) ни дават огромна надежда за по-добро и дори отлично, представяне в следващия кръг на шампионата на Централни и Източна Европа. Най-искрено се надяваме да намерим отново нужната ни подкрепа от около 1000 - 1200 евро, за да успеем да направим поне още едно такова състезание и да продължим участието си и в този престижен международен шампионат с убеждението, че този път ще донесем много по-добри новини, качвайки се не само на българския, но и на европейския картинг връх." – разказва бащата на шампиона.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)