17 клуба от цялата страна идват във Велико Търново за десетото „Болярско надиграване“

Велико Търново Лайф

11-06-2021, 12:11

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

17 клуба от цялата страна идват във Велико Търново за десетото издание на фолклорния фестивал „Болярско надиграване“. Фестивалът е на 12 юни, започва в 9,30 ч. в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Село Искрец, община Своге и Козлодуй са най-отдалечените населени места, от където пристигат клубове. В старата столица отново ще дойдат и танцьорите от Танцова формация „Славянци“ от Славяново, които не са пропускали нито едно издание на фестивала.

Фолклорен клуб „Валденс Победа“, които са домакини на фестивала, и народната певица Ана Борисова ще открият надиграването. По традиция „Валденс Победа“ не участва в официалното класиране, припомня художественият ръководител на клуба и организатор на фестивала Татяна Вълева. И тази година Община Велико Търново е съорганизатор.

Конкурсът е в два етапа. В първия участват всички клубове и те трябва да покажат българско хоро и хореографска разработка. Вторият етап е надиграването. Съставите, които се престрашат да влязат в това предизвикателство, ще се надиграват върху Чичовото хоро. Най-добрият клуб ще получи приз „Валери Вълев“.

Освен отличията за призьорите във фестивала, свои награди ще дадат спомоществователите на надиграването, както и кметът на Велико Търново. „Ще връчим и традиционния приз „Царска корона“. Търновци номинират от участниците във фестивала своите кандидати за най-красива болярка и най-красив болярин и най-красивите в края на деня ще получат короната“, обяснява Татяна Вълева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов