16 юни назад във времето

Велико Търново Лайф

16-06-2021, 06:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На 16 юни 1913 година България обявява война на Сърбия и Гърция по нареждане на цар Фердинанд I. Българските войски навлизат във Вардарска и Беломорска Македония. Междусъюзническата война, известна още и като Втора балканска война, е между България и бившите й съюзници от Балканския съюз - Сърбия, Гърция и Черна гора. Тя приключва след като на 28 юли 1913 г. е подписан Букурещкият мирен договор, по силата на който Сърбия получава Вардарска Македония, Гърция - Южна и Беломорска Македония, Румъния - Южна Добруджа, а България получава Пиринска Македония и Западна Тракия. Губи Източна Тракия според Цариградския договор, подписан между България и Турция на 16 септември 1913 г.

 

1903 г. - Изпратена е нота от българския кабинет до Русия, Франция и Австро-Унгария, с която се настоява да бъде оказано съдействие за българите в Европейска Турция чрез въвеждане на автономия.

 

1938 г. - Учредява се организацията "Българска орда" с националистически и дори расистки идеи. Начело на организацията е Димитър Съсълов. Неин орган е сп. "Известия на Българската орда" (от 1939 г.).
"Българска орда" е ултранационалистическа и расистка организация. Функционира от 1937 г. Официалното й учредяване е на 16 юни 1938 г. В редовете й влизат ограничен кръг висши запасни военни чинове и дейци на българската интелигенция. Дейността на организацията е насочена към възстановяване на прабългарските традиции в българското общество. "Българска орда" проповядва идеята за господство на България не само на Балканския полуостров, но и в Европа. Организацията съществува до септември 1944 г.

На 16 юни са родени: Н.В. Симеон Сакскобургготски, актьорът Георги Парцалев…
На 16 юни умират: книжовникът Марко Балабанов, офицерът, политик и деец на национално-освободителната борба на българите в Македония и Одринско Константин Атанасов Паница.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов