Кампанията по кръводаряване на Ротаракт клуб- Велико Търново продължава до 18 юни

Животът

17-06-2021, 08:37

Снимка:

Ротари

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всеки желаещ да се включи в инициативата по кръводаряване, организирана от Ротаракт клуб -Велико Търново, може да го направи в отделението по Трансфузионна хематология (Кръвен център) при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, гр. Велико Търново, до петък – 18 юни, в часовете между 8.00 ч. и 13.00 ч.

Желаещите да дарят кръв трябва да отговарят на следните условия: да са на възраст между 18 и 60 години и напълно здрави; да са с тегло над 50 кг.; да не са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дни. Лица с поставена първа доза на ваксини за COVID-19 не могат да даряват кръв. 28 дни след поставянето на втората доза, може да се осъществи дарението. 28 дена е и срокът, след изтичането на който лицата, прекарали COVID-19, могат да дарят кръв. След поставянето на татуировки и пиърсинги, трябва да се изчакат 6 месеца преди да се дари кръв. Кръводаряването се осъществява след провеждането на медицински преглед и при спазване на всички противоепидемични мерки. Всички използвани консумативи по време на процедурата по кръводаряване, са индивидуални, стерилни, еднократни и заразяването с инфекция, предавана по кръвен път, е невъзможно. Желаещите да дарят кръв, трябва да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.

Дарената кръв се изследва за Хепатит В и С, спин и сифилис. По желание на кръводарителите те могат да получат резултатите от изследването на кръвта.

Желаещите да дарят кръв, от която да бъде извлечена кръвна плазма, използвана при лечението на пациенти с COVID-19, могат да го направят в четвъртък, 17-ти юни. Необходимо в случая е да са прекарали COVID-19 и да не са се ваксинирали.

От Ротаракт клуб - Велико Търново приканват всички желаещи и отговарящи на условията да се включат в кампанията „В кръвта ти е да спасяваш животи”, защото даряването на кръв спасява човешки живот!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов