РИМ – Велико Търново кани любителите на астрономията на „Космическият устрем на Европа"

Мисия

19-06-2021, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По повод настъпването на астрономическото лято (21 юни) и отбелязване на традиционния народен празник Еньовден (24 юни – Рождество на свети Йоан, Предтеча и Кръстител Господен), Регионален исторически музей – Велико Търново организира културно-образователно събитие под надслов „Космическият устрем на Европа". То е част от проект, финансиран от Европейската космическа агенция – „Разработване на дигитални планетариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисиите на Европейската космическа агенция – ЕСА” на Регионален природонаучен музей – Пловдив с участието на Великотърновския музей.

Събитието ще на 23 юни /сряда/ от 14 ч. е в парковото пространство пред музей "Възраждане и Учредително събрание“ и включва астрономическа постерна изложба и образователни работилници, свързани с небесните тела, с космическите апарати и с най-емблематичните мисии на ЕСА.

Посетителите ще могат да си изработят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически апарати от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях; да направят красиви пикселизирани модели, подобно на фотографиите, заснети по време на космически мисии; да се запознаят с характеристиките на геоида – действителната форма на Земята, като сами го пресъздадат.

Отделно любителите на астрономията ще имат възможност да „претеглят“ своята тежест на всяка планета от нашата Слънчева система, както и да наблюдават уникална демонстрация на това как се образуват кометите в космическото пространство.

Научно-популярният филм „Космическият устрем на Европа“, представящ мисиите на звездния флот на ЕСА към вълнуващите загадки на Космоса ще бъде излъчен на втория етаж на музей "Възраждане и Учредително събрание" в 14:30 ч.; 15:30 ч.; 16:30 ч. и 17:30 ч..

Събитието е с вход свободен и ще протече при спазване на противоепидемични мерки.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)