Мира Добрева разказва във Велико Търново за мъдростта и орисията на столетниците

Велико Търново Лайф

19-06-2021, 12:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева ще бъде представена на 22 юни (вторник) 17,30 ч. в Регионалната библиотека  „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Входът е свободен.
Книгата може да бъде закупена на място по време на събитието, а почитателите на авторката имат възможност да получат личен автограф.
„Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект. Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории.
Мира Добрева признава, че подборът кои истории да бъдат включени никак не е бил лек, но водещо за нея е да представи на читателите разнообразието в нагласите на всички тях какво е да си дълголетник. Докато пише „Столетниците – благословия или орисия“, се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време.

Столетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегъбрени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички, за които ще прочетете, са специални.
Столетниците са изключителни хора.
Друговремци. Останали още малко на тази земя, сякаш за да я направят по-добра.
Цялата мъдрост е в тях, цялата тежест на живота. Цялата тъга е прибрана в избледнелите им очи и цялото примирение е там. Цялата надежда таят, че младите ще дойдат да ги видят. И цялото разочарование, че тях отново ги няма.
Столетниците. От които попиваме светлина, взимаме от мъдростта им, учим се да прощаваме и да гледаме на живота откъм смирената му страна.
Защо някой губи разсъдъка си преди да е достигнал старостта, а друг минава 100 години и може безспир да рецитира стихове?
С какво се хранят столетниците, пият ли алкохол?
Обичат ли да се веселят или предпочитат усамотението?
Каква е тайната на дълголетието?

Линк към книгата за повече информация: https://knigomania.bg/stoletnicite-blagoslovija-ili-orisija…



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов